Вијести, Православље

Православни верници први пут успели да поврате отету цркву

НИСУ ИХ ЗАУСТАВИЛИ НИ НЕРВНО-ПАРАЛИТИЧКИ ГАС НИ АПАРАТ ЗА ГАШЕЊЕ ВАТРЕ

        ОКО 300 верника Украјинске православне цркве Московске патријаршије повратили су цркву у селу Птичја у Ровенској области, који су претходно заузели бојовници Десног сектора, преноси портал Sobor.by Минске епархије Белоруске православне цркве Московске патријаршије, позивајући се на протојереја Анатолија Богданова.

         „Ради ослобађања цркве, која припада УПЦ МП, прошле суботе окупило се око 300 православних хришћана: свештеника и верника, не само из околних села, већ и из околних општина“ – наводи се у саопштењу, са позивом на Богданова. На крају су они који су заузели цркву били избачени ван њених граница и из цркве и из порте, а сама црква је запечаћена „да би се избегли притисак и будући сукоби“.

        По речима Богданова, против верника УПЦ МП приликом ослобађања цркве у селу Птичја – присталице „Кијевске патријаршије“ су користиле су нервно-паралитички гас и апарате за гашење ватре.

        Православна заједница намерава да тужи насилнике, до одлуке суда богослужење ће се одвијати у парохијској згради.

        Присталице Десног сектора заузеле су претходно две православне цркве. Обе 26. децембра. Расколници су покушали да заузму и трећу цркву, али су верници успели да је одбране, упркос силовитом налету.

Православни верници први пут успели да поврате отету цркву

Православни верници први пут успели да поврате отету цркву

Представници Ровенске епархије су касније изјавили да су те акције изведене „под окриљем ноћи“, „не воде ничем добром, јер су закони и Устав Украјине још увек на снази“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *