Православље

Православни хришћани славе 110 – годишњицу канонизације Светог Серафима Саровског

Sv.Serafim-Sarovski-i-podviznice-Serafimo-divjejevskog-manas

Москва – Серафимо-Дивјејевски манастир – Данас, 1. августa, НТВ је известио да ce у православним црквама широм света служе бдењa у спомен Светог Серафима Саровског. Верници прослављају 110 – годишњицу његове канонизације.

Главнa прославa се одржава у Нижњиновгородском региону, где се налази Серафимо-Дивјејевски манастир, који је основао Свети старaц. У овој обитељи се налазе и чувају светитељеве мошти.

Поред манастира је подигнуто читаво насеље шатора. Хиљаде верника су учествовали у поворци, која је завршена вечерњом службом.

Свети Серафим Саровски, pодио се у Курску, у Русији, 19. јула 1759. године, од имућних родитеља. На крштењу је добио име Прохор. Кад је навршио 17 година, мајка га је послала да се посвети монашком животу. На растанку му је поклонила мали крст, од кога се он никада није одвајао. Најпре је отишао у Кијевско-печерску лавру, а потом га је старац Доситеј упутио да се спашава у саровској пустињи.

Не задовољавајући се тишином и безмолвијем саровске обитељи, угледајући се на неке манастирске старце, са благословом свог старца, у слободним часовима повлачио се у густу шуму ради молитвеног усамљеничког тиховања. Средом и петком није ништа јео, а у друге дане само једном дневно.

Много година је провео у пустињи где се непрестано подвизавао и молио. Удостојио се дванаест јављања Пресвете Bогородице и виђења Исуса Христа у лику Сина Човечијег. Није био писац, али су остале забележене многе његове поуке, међу којима су и „Разговори са Мотовиловим“.

Свети Старац је свој монашки живот провео иза зидина и у шуми чувеног манастира у Сарову, на тридесет километара од Дивјејева. Живећи у пустињи, био је духовник монахињама у Дивјејеву, а духовно је руководио и осталом братијом и мирјанима.

Подвизавао се изузетно дисциплиновано, водећи непрекидну борбу са страстима.

За време испосништва у саровској шуми, провео је 1000 дана и ноћи, клечећи у молитви на великом камену, молећи се за спас Русије.

Још за време земаљског живота, прославио се тиме, према предању, што je чинио чуда – комуницираo са дивљим животињама и исцељивао људе. За помоћ су му обраћали људи из целе земље.

Један је од најпоштованијих руских светитеља, за ког знају и изван Русије. У част, Светог Серафима, свуда по свету подигнути су храмови, како у Европи, тако и у Сједињеним Америчким Државама и Аустралији.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *