Вијести, Православље

„Поклоњење мудраца” стиже у Русију уочи Божића

„ДАРОВИ МУДРАЦА СА ИСТОКА” ЧУВАЈУ СЕ У 10 ЗАСЕБНИХ КОВЧЕЖИЋА У РИЗНИЦИ СВЕТОГОРСКОГ МАНАСТИРА СВЕТОГ ПАВЛА.

СВЕТА реликвија с истока — Поклоњење мудраца — по благослову патријарха московског и целе Русије Кирила први пут ће бити донета на канонску територију Руске православне цркве поводом Божића.

То је једна од ретких реликвија везана за земаљски живот Спаситеља која је очувана до данашњег дана.

У специјалним ковчежићима, сачувано је 28 привезака различитог облика вешто украшених орнаментом у филигранској техници. За сваку од златних плочица сребрном нити су причвршћене куглице од смесе тамјана и измирне.

„Дарови мудраца са Истока” се, заправо, чувају у 10 засебних ковчежића у ризници светогорског манастира Светог Павла. За поклоњење ходочасника доступан је само један њихов део.

Јеванђељскe причe о поклоњењу мудраца с истока младенцу Христу, православни хришћани се посебно сећају на Бадњи дан. Према Светом Писму, источни мудраци донели су Му дарове: злато, тамјан и смирну. Залто су донели Христу као Цару, тамјан — као Богу, а смирну — као Човеку који мора умрети.

Дар

СВЕТА реликвија с истока — Поклоњење мудраца

„У данима прославе рођења Христовог у јануару 2014. године, светиња ће бити донета у Москву, Санкт Петербург, Минск и Кијев“ — наводи се у саопштењу Московске патријаршије.

По предању, до IV века Поклоњење мудраца чувано је у Јерусалиму, одакле је касније пренето у Константинопољ, у храм Свете Софије. Тамо су реликвију угледали руски ходочасници. Поклоњење мудраца 1200. године помиње у својој „Књизи Ходочасника“ архиепископ новгородски Антоније.

После пада Константинопоља, реликвија је пренета на Атос, где се и данас налази.

 

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *