Вијести, Православље

Патријарх Кирил позвао младе да не живе у складу са западном девизом relax and enjoy

ПРВИ МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС ПРАВОСЛАВНЕ ОМЛАДИНЕ ОДРЖАВА СЕ У МОСКВИ

  • Одбацујте пропаганду која вам поручује да је relax and enjoy пут ка савршенству. То је пут ка деградацији, не само личности, већ људске цивилизације” – упозорио је поглавар РПЦ
  • Све то – упозорио је патријарх Кирил – улази у невероватан сукоб са хришћанском поруком: „који не узме крст свој и не пође за мном, није мене достојан (Мт. 10,38)! А шта је са поруком „не напрежи се”? Она говори: „Заборави на хришћанство!”

         ПАТРИЈАРХ московски и целе Руси Кирил говорио је на  I Међународном конгресу православне омладине у Москви и позвао на активнију заштиту хришћанских вредности.

         Поглавар Руске православне цркве означио је три главна проблема савременог друштва:

         „Могу се навести три проблема: први су информације и њихов утицај, други је тежња ка задовољствима, а трећи — тежња ка удобности. То је оно што карактерише такозвано потрошачко друштво. Та три фактора данас одређују профил савременог друштва и неретко — савременог младог човека”.

         „Када говоримо о удобности, е ради се о предметима, већ о погледу на свет” — нагласио је руски патријарх.

         „Постоји такав појам — данас сви разумеју енглески, па ћу  рећи на енглеском, јер је то већ постало својеврстан међународни сленг — relax and enjoy — одмарај и уживај. 

         За постизање тог стања опуштености улажу се огромни напори — јер је за то потребан новац. И када се новац појави, на шта га трошити? На остваривање најважнијих човекових циљева. Ако је његов главни циљ удобност, он ће на то и трошити свој новац” – рекао је поглавар Руске цркве и додао:

         „Све то улази у невероватан сукоб са хришћанском поруком: „који не узме крст свој и не пође за мном, није мене достојан (Мт. 10,38)! А шта је са поруком „не напрежи се”? Она говори: „Заборави на хришћанство!”

         Патријарх Кирила је упоредио пут хришћанина са пењањем планинара: „А шта се догађа са човеком који се пење на планину? Он мобилише своје снаге, он чини подвиг над самим собом, а понекад и подвиг ради спасења свог ближњег. Тако је и са ношењем крста: без подвига не може бити савршенства, без ношења крста не може бити савршенства”.

         „Одбацујте сваку пропаганду која вам поручује да је relax and enjoy пут ка савршенству. То је пут ка деградацији, и не само личности, већ људске цивилизације” – упозорио је руски патријарх.

         Једна учесница конгреса скренула је пажњу поглавару РПЦ да је у Новосибирску и низу других градова Русије у последње време због негодовања јавности отказано више концерата „сатанистичких и паганских музичких група”.

         Одговарајући на питање девојке, патријарх Кирил је нагласио да хришћани треба да прибегну протесту када је потребно заштитити духовне вредности.  

         Он је напоменуо да је после инцидента с чланицама групе Pussy Riot „око 100 хиљада људи изашло на трг испред Храма Христа Спаситеља без икаквих транспарената, али са иконама, и молили су се Богу, да Господ не допусти да наша Отаџбина буде оскрнављена, и то је био шок за многе” — рекао је руски патријарх.

Кирил говори на  I Међународном конгресу православне омладине у Москви

Кирил говори на I Међународном конгресу православне омладине у Москви

„Наш народ има право да се супротстави ономе што му је наметнуто с циљем да се уништи његова духовна срж, да се угрозе вредности које су му важне.

Ми имамо право на мирне протесте. Не треба се бавити екстремизмом, користити нека екстремистичка средства — то је излазак ван оквира хришћанског морала; али, протест у оквиру закона, мобилизација јавног мњења, објашњавање ствари — то је оно што је данас потребно” — казао је патријарх Кирил.

„Ако се на тај начин не будемо бранили, узалуд ћемо се после хватати се за главу, када се догоде веома лоше ствари у нашој држави и нашем народу” — додао је он.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *