Православље

Патријарх Иринеј за посјету папе Србији, али не сада

015507

Патријарх Српске православне цркве Иринеј изјаснио се, у интервјуу њемачком дневнку “Франкфуртер алгемајне цајтунг“, за приближавање православне и католичке цркве, као и за долазак поглавара римокатоличке цркве у Србију, али је оцијенио да вријеме долазак папе још није „зрело“.

Као идеално мјесто за сусрет католичке и православне цркве, патријарх српски је навео Ниш, истакавши да је јубилеј 1700 година Миланског едикта прилика за бројне представнике хришћанских цркава и заједница да се, послије вијекова, сусретну на мјесту од огромног значаја и ступе у дијалог.

Патријарх Иринеј је, такође, рекао да би посебно за православну и католичку цркву, „које су једна другој близу, било од великог значаја да послије толико вијекова дође до разговора“, и предложио одржавање једног екуменског концила.

Што се тиче могућности за долазак папе у Србију, патријарх Иринеј је навео да је више од 200.000 Срба морало да “своје куће и цркве“ остави у Хрватској и сада живе у лошим условима у Србији, оцијенивши да међу њима има “много оних, који не би радо да виде папу “.

Иринеј је упозорио да би, „уколико би неко од тих незадовољних људи нешто нажао учинио папи, то би бацило тамну сјенку на нашу цркву и народ“, и оцијенио да вријеме за посјету папе „није зрело“.

„Ми не знамо да ли се у Србији може довољно осигурати његова безбједност. На крају крајева, чак је и у Риму на папу изведен атентат“, рекао је патријарх Иринеј у првом интервјуу који је један партијарх СПЦ дао њемачким медијима.

Патријарх Иринеј је указао да у Србији постоје и песимисти „који сваки контакт са представницима римокатоличке цркве гледају као штетну за православље, што је апсолутно погрешно и не може се акцептирати“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *