Вијести, Православље, Регион

Патријарх Иринеј: ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА

Патријарх Иринеј: Молимо се да се просветли ум и душа сејачима мржње према светом православљу

Патријарх српски Иринеј уз честитку ускршњих празника верницима поручио је да се посебно моли за браћу и сестре на Блиском истоку и Украјини

Патријарх српски Иринеј уз честитку ускршњих празника верницима поручио је да се посебно моли за браћу и сестре на Блиском истоку и Украјини, са жељом и молитвом да се разагна тама греха која се надвила над њима и да се просветли ум и душа сејачима мржње према светом православљу.

„Посебно се данас молимо победитељу греха, смрти и људске неправде за нашу, у Христу господу, браћу и сестре на Блиском истоку и Украјини, са жељом и молитвом да светлост Христовог васкршења разазнају таму греха која се надвила над њиима и да се просветли ум и душа сејачима мржње према светом православљу и озари миром и светлошћу истине“, поручио је патријарх Иринеј у ускршњој посланици.

Иринеј је рекао да посебно поздравља страдалну браћу и сестре на Косову и Метохији који, иако у оковима неслободе, обесправљености и дискриминације, данас славе победу добра над злом, живота над смрћу, Христа васкрслог над демонским силама таме.
„Са истом љубављу у васкрслом Христу и топлим молитвама поздрављамо и сву нашу браћу и сестре у Далмацији и Лици, на Кордуну, у Банији, Славонији и Барањи“, рекао је патријарх.

Он је поздравом Христос Васкресе поздравио и све у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Словенији, али и Бившој Југословенској Републици Македонији који на целу са својим неправедно утамниченим архиепископом страдају за јединство цркве и за цистоту вере православне.
„Нека васкрсли Христос покида окове неправде безакоња и лицемерства, којима синови безакона оковаше архиепископа охридског и митрополита скопског Јована, кога преко нас поздравља читава православна васељена и читав правдољубив свет“, рекао је патријарх Иринеј.

Васкрс је празник свеправославног јединства и свехришћанског заједништва, поручио је патријарх позивајући, у име Христа, на јединство и слогу у Цркви.
„Ко није у јединству са Црквом није ни са Христом. Без Христа нема Цркве, а ни Црква никада није без Христа. Зато ван Цркве нема спасења. Ван Цркве је усамљени аутономни бездомни човек са својом непослушношћу Богу и Цркви“, рекао је патријарх.

Он је у посланици поручио да данас Господ долази и „нама уплашенима и преплашенима, уплашенима од глобалног светског поретка и беспоретка, од великих и малих инквизитора, а и од нових Пилата, који поново суде и пресуђују истини и правди и поново прете Голготом наслеђу Божјем на земљи“.
„Нама он поручује – Не плашите се, ја победих свет. Вером, охрабримо се и не плашимо се оних који, не знајући шта чине и питају се шта је истина“, рекао је патријарх и позвао вернике да на дан Васкрсења буду истински и суштински причесници новог и вечног живота, новог и вечног пролећа.

Он је истакао да је на истини Васкрсења утемељена сва наша вера, нада и љубав.

Према његовим речима, без васкрслог Христа наша вера не би била само празна већ би се разрушила попут мехура од сапунице.

Патријарх је навео и да се међу многим изразима, којима црквени песници величају васкрслог Христа, запажа и назив пролеће.

Патријарх Иринеј

Патријарх Иринеј

„С правом га тако називају јер Исус јесте пролеће нашег новог живота. То није случајно песничка конструкција. Ту није реч о пролећу као годишњем добу, већ је посреди дубоко поимање смисла и значења пролећа као почетка новог живота природе и свега у њој“, навео је патријарх Иринеј и нагласио да је у у тајни васкрсења садржана наша победа над грехом, смрћу и ђаволом.

Извор: ћириличне Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *