Вијести, Православље, Регион

Патријарх Иринеј: СПЦ и држава нису у сукобу

013074

Српска православна црква и држава нису у сукобу, али је Црква морала да каже своје мишљење поводом Косова, рекао је патријарх српски Иринеј.

Црква је казала оно што мисли да треба да каже. И црква не може друкчије ни да каже. Политичари свакако гледају краће и више са неким интересом да се неки проблеми што прије ријеше и отклоне, а Црква мало дуже и дубље гледа на проблеме и ту сваки стоји на својим позицијама – рекао је патријарх Иринеј.

Он је негирао да се односи цркве и државе заоштравају пошто се Српска православна црква изјаснила против споразума с Приштином. „Не би се рекло да се односи заоштравају, него је Црква рекла оно што по природи својој може да каже. Држава и они који је воде данас са свим нашим проблемима, хтјели би да те проблеме некако ријеше што брже… мало неке разлике има, али сукоба нема никаквог“, рекао је поглавар СПЦ.

Патријарх је казао да није гледао интервју епископа захумско-херцеговацког Григорија, који је на Б92 критиковао предсједника Србије Томислава Николића, али је истакао да владика није износио став СПЦ, већ свој лични став. Предсједник Србије Томислав Николић оцијенио је данас да напредак сваке заједнице почива у хармоничним односима државе и Цркве, и да обје иституције морају да поштују једна другу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *