Православље

Патријарх Иринеј: „Геј парадом“ руше се брак и породица

007951

Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је да је Српска православна црква /СПЦ/ против одржавања „геј параде“, којом се плански руше брак и породица.

„Црква и држава морају да ураде нешто с циљем подстицаја наталитета, као и духовне и моралне обнове српског народа“, навео је патријарх и додао да Црква на „геј параду“ гледа „црно да црње не може од тога бити“.

Осврнувши се на ЛГБТ популацију у Србији, патријарх српски је за „Недељник“ осудио њихов покушај организације „геј параде“ у Београду.

Упитан шта би поручио тим младим људима из ЛГБТ популације, који планирају шетњу београдским улицама, патријарх Иринеј је рекао: „Чега се паметан стиди, будала се поноси!“

Патријарх Иринеј, међутим, није желио да се изјасни да ли су се државне власти консултовале са Српском православном црквом у вези са одржавањем параде и да ли очекује немире и насиље у Београду током скупа.

„У нашем трагичном времену ништа није тако угрожено као брак и породица. И брак и породица се плански руше, а посебно `геј парадом`“, оцијенио је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј каже да српском народу „недостаје само још та пошаст па да нестане са лица земље“.

„Породица је основна ћелија друштва и народа. Здрава породица је основ за здраво друштво, здрав народ, здраву просвету, здраву културу“, навео је патријарх српски Иринеј и закључио да је крајње вријеме да Црква и држава ураде нешто с циљем подстицаја наталитета, као и духовне и моралне обнове српског народа.

„Геј парада“ је у Београду заказана за суботу, 28. септембра, али МУП још није изашао са ставом да ли безбједносне процјене дозвољавају њено одржавање.

Премијер Србије Ивица Дачић јуче је рекао да полиција треба да достави безбједносну процјену најкасније у року од 24 часа од одржавања „геј параде“.

„ДРЖАВНИ ВРХ ДА ЗАШТИТИ ПОЛИЦИЈУ „

Синдикат српске полиције упутио је данас отворено писмо предсједнику Србије Томиславу Николићу, премијеру Ивици Дачићу и потпредсједнику Владе Александру Вучићу и затражио пуну заштиту припадника полиције током најављене „геј параде“ и обећање да ће најстроже бити кажњени они који нападну поворку или српску полицију.

„Тражимо од Вас да и Ви заштитите нас. Тражимо од Вас, као најодговорнијих људи у држави да нас подржите тиме што ћете јавно обећати и запретити онима који се противе одржавању `геј параде` да ће бити процесуирани по скраћеном поступку и најстроже кажњени сви они који нападну поворку или српску полицију. И тражимо да то заиста тако и буде“, наведено је у писму Синдиката.

У отвореном писму се оцјењује да је сасвим логично, уколико Србија има снаге да ангажује 5.000 полицајаца за обезбјеђивање „геј параде“, да такође ангажује и 50-так судија и тужилаца, који би процесуирали по скраћеном поступку све оне који се оглуше о одлуку државног врха да се „парада“ одржи.

Синдикат наглашава да је некоректно од државног врха, а посебно од премијера и министра унутрашњих послова Ивице Дачића, што су „мудро“ одлучили да је одржавање „геј параде“ у интересу државе, а одмах након тога „храбро“ објавили да на њој неће учестовати.

„Од нас српских полицајаца се тражи да `геј параду` омогућимо и обезбедимо,а Ви господине Дачићу само два дана пред одржавање изјављујете да гејеви нису нормални и да не морате постати геј да би се неком додворавао“, подсјећају у Синдикату и констатују да Дачић, као први човјек МУП-а, не смије давати такве изјаве.

У Синдикату полиције наглашавају да не желе да било ко буде повријеђен на улицама Београда тога дана.

„Посебно смо заинтересовани да ниједан наш колега не буде у ситуацији да му буде угрожено здравље и живот, не желимо такође ни да они, из било ког разлога, угрозе здравље и живот неком другом“, закључено је у отвореном писму Синдиката српске полиције државном врху.

„Геј парада“,против чијег је одржавања већина грађана Београда и Србије, најављена је за суботу, 28. септембра.

Упоредо са њом најављен је и низ контраманифестација које организују патриотске и десничарске снаге у Србији.

Представници међународне заједнице јасно су у више наврата поручили да је „геј парада пријемни испит Србије у ЕУ“.

ДАЧИЋ ПРЕКИДА ПОСЈЕТУ ГРЧКОЈ

Премијер Србије Ивица Дачић прекинуће посјету Грчкој и вратиће се у земљу, уколико у суботу, 28. септембра, у Београду буде одржана „Геј парада“

Дачић ће се вратити у Београд, уколико безбједносне процјене о „Геј паради“ буду позитивне, потврђено је у Влади Србије, а преносе београдски медији.

Премијер Србије присуствоваће данас обиљежавању годишњице искрцавања српске војске на грчка острва Крф и Видо.

Раније је најављено да ће се Дачић током посјете Грчкој састати и са грчким премијером Антонисом Самарасом.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *