Православље

Патријарх Иринеј: Бог, па Русија

031732

Патријарх Иринеј, на састанку са Владимиром Путином, поручио да је српски народ захвалан на подршци коју Русија пружа, нарочито око рјешавања конфликта на КиМ.

„Српска православна црква високо цијени вашу отвореност и правичност у решавању питања заштите наших древних светиња на Косову и Метохији, а народ вам је захвалан за подршку интересима Срба који живе на КиМ, у расправи око тражења путева решавања тог за нас трагичног конфликта“.

То је, како преносе Новости, рекао српски патријарх Иринеј обраћајући се руском председнику Владимиру Путину, са којим се састао у Кремљу.

Шеф руске државе примио је представнике православних цркава у знак празновања 1025. годишњице крштења Русије.

„Ви као председник Руске Федерације урадили сте и радите много да подржите Србију у садашњем историјском периоду. Прије свега, имам у виду праведну и принципијелну позицију Русије око рјешавања конфликта на Косову и Метохији, колијевци СПЦ и српске државе. Молим вас да и даље подржавате цјеловитост Србије“, нагласио је патријарх Иринеј.

Патријарх се, како јавља дописник Новости, посебно захвалио Путину за то што је Србија одабрана за реализацију пројекта „Јужни ток“, јер ће то „довести до оживљавања економије и отварања нових радних мјеста“. Затражио је, такође, да Путин подржи слободно деловање СПЦ у Македонији и Црној Гори.

Патријарх Иринеј замолио је првог човјека Русије и да помогне да се обаве завршни радови унутрашњег уређења Храма Светог Саве:

„У нашем народу постоји изрека: „Бог, па Русија“, и осим у Бога, ми се надамо само у Русију. Немамо чиме да узвратимо вама, осим нашом искреном захвалношћу, љубављу и топлим молитвама за братски велики руски народ“, преносе ријечи патријарха Новости.

Владимир Путин је изјавио раније данас да су у многим регионима свијета, прије свега на Блиском истоку и сјеверној Африци, угрожена права верских мањина, укључујући и православце.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *