Православље

Парастос за убијене Србе Сребренице, Братунца и Скелана

1

У Братунцу је обиљежена двадесет и једна година од убиства осам мјештана села Магашићи, међу којима и шест жена . Парастос за све убијене Србе током рата у Сребреници, Братунцу и Скеланима служио је епископ зворничко- тузлански Хризостом

Према свједочењу очевидаца, комшије муслимани, тога дана су у Магашићима убили цивиле, међу којима шест жена које су биле у кућама и на њиви.

„На данашњи погинуо ми је брат Марјан, погинула снаја Љиља која је била у другом стању, погинули су ми баба и деда, они су заклани на кућном прагу“, каже Добринка Јовановић.

Само пет дана касније убијено је седам мјештана српске националности у сусједном селу Хранча. У нападу на Хранчу рањено је 22 лица, село је спаљено, а породице питају зашто још нико и поред многобројних доказа није одговарао?

„Један од најстравичнијих злочина на овим просторима, гдје је од осам убијених, било шест жена, потврђује да је и на овим просторима био геноцид јер је између осталих убијена трудница Љиљана Илић која је имала је само 17 година“, истакла је Радојка Филиповић предсједница Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац.

Епископ зворничко-тузлански Хризостом служио је парастос у Братунцу, Сребреници и Скеланима за све погинуле мјештане током рата.

„Један од мојих приоритета након доласка у епархију зворничко-тузланску јесте да посјетим сва стратишта, нарочито у Подрињу, стратишта која су стравична, мјеста потпуног уништења српског народа, а може се говорити и о геноциду који је извршен над српским народом на подручју Подриња“, рекао је епископ Хризостом.

На подручју Подриња, током рата од 1992. до 1995. године припадници тзв. Армије БиХ из Сребренице су, према истраживању ратних злочина, убили 3.267 цивила и војника српске националности.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *