Православље

Парастос страдалим српским цивилима код Братунца

004506

У братуначкој Мјесној заједници Факовићи данас је служен парастос за 25 Срба, које су прије 21 годину убили припадници тзв. Армије Републике БиХ из Сребренице. Међу Србима убијеним у Факовићима било је и осам старица.

На гробљу у братуначком селу Факовићи, данас је служен парастос, положено цвијеће и прислужене свијеће за покој душа 25 српских цивила и војника из овог подрињског села, који су погинули 5. октобра 1992. године.

Тачно прије 21 годину муслиманске јединице упале су у Факовиће и убиле 25 мјештана од којих је већина запаљена и масакрирана. Најстарија жртва био је осамдесетдвогодишњи Данило Ђурић, чији посмртни остаци још нису пронађени.

Након јутарњег напада на село Магашиће сјеверно од Братунца, муслиманске снаге из Сребренице и оближњих села тежиште напада усмјериле су на други крај братуначке општине, према овом српском селу, гдје су око подне ушли, убијајући све што су стигле. За злочине почињене над Србима у Факовићима, као и у другим селима у средњем Подрињу, Тужилаштво и Суд БиХ још никог нису процесуирали.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *