Православље

Митрополит Варне Кирил пронађен мртав на плажи

031342

Митрополит Варне Кирил пронађен је мртав на плажи на обали Црног мора у близини града Варне, јавио је данас бугарски државни радио, додајући да полиција истражује његову смрт за коју се претпоставља да је била насилна. Форензичари су идентификовали тијело, пренио је Итар-тас с.

Кирил је рођен 8. јуна 1954. године. Он је био привремени патријарх, намјесник, од новембра 2012. године, након смрти бугарског патријарха Максима.

Главни претендент на мјесто бугарског патријарха митрополит Варне Кирил Ковачев промијенио је презиме 1999. године, како би прикрио свој рад за Државну безбједност, извијестили су у марту бугарски медији.

То је потврдио и његов бивши секретар Борис Борисов, који је рекао да је митрополитово право име Богомил Петров Христов, а као агент је користио два псеудонима – Ковачев и Владислав, пренијела је Вјерска информативна агенција (ВИА).

Ти наводи одговарају и архиви Државне безбједности, наводи ВИА и додаје да да се митрополитов рођени брат презива Христов.

Бугарска јавност која је још прије неколико мјесеци покренула причу о сарадњи митрополита и Државне безбједности, сада поставља питање како су матични органи допустили ову промјену, не обављајући провјере мотива и прошлости тражиоца, што предвиђа Закон о грађанској регистрацији, уз тражење мишљења суда.

Бивши секретар за софијски лист „Дневник“ рекао да је он радио на припреми докумената за промјену имена митрополита Кирила и то по налогу архијереја. Он је документацију, како каже, предао надлежним органима у Варни.

У досијеу митрополита, објављеном јануара ове године, пише да је он био сарадник тајне службе још као студент теологије од 29. јуна 1976. године и то при првом одјељењу ДБ.

Комунистичка ДБ у Бугарској обуставила је свој рад у љето 1989. године, када је дошло до демократских промјена у земљи.

Послије једног агентског скандала у Грчкој, ДБ је, припремајући Кирила за црквену каријеру, одлучила да га пошаље на школовање у Москву на Духовну академију.

Кирил је у руској пријестоници остао до 1986. године, као представник бугарске цркве при Московској патријаршији. Након тога је пребачен у земљу на позицију игумана Тројанског манастира, како би испунио услов за епископа. Хиротонисан је 1988, за викарног епископа стобијског, а наредне године за митрополита Варне.

У досијеу пише да је увијек обраћао пажњу и извјештавао о критичарима режима, интелектуалцима, младима.

Као митрополит Варне више пута био је предмет пажње јавности због отуђивања црквених некретнина, нејасним контактима са бизнисменима, склоности луксузу, посебно скупим аутомобилима.

Недјељу дана након смрти патријарха Максима, архијереји су Кирила изабрали за намјесника, који треба да организује избор сљедећег патријарха. Његов избор су касније оспорили неки митрополити, а један од њих, који је гласао за Кирила, касније је повукао свој глас.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *