Православље

Митрополит Амфилохије: Светог Саву проглашавају окупатором

savindan-tivat2_560_300

У бесједи о Светом Сави током прославе храмовне славе у Тивту митрополит црногорско-приморски Амфилохије је истакао да су се у Црној Гори, „први пут у последњих осам вјекова појавили људи кратке памети, помућене и нечисте савјести и помраченог ума“.

„Говоре да ће да избаце Светог Саву из живота народа. Избацили га из школа, иако је двјесто година Свети Сава био школска слава. И у Црној Гори до 1947. године. Онда су замијенили њега са Јосипом Брозом, а данас га замјењују са другим лажним идолима и лажним путовођама који умјесто да воде путем који води у живот, воде људе у земљу недођију, бестрагију, у земљу мрака. У ону земљу која се помиње у Житију Светог Саве као земља проклетог цара Дукљанина.

Та земља је била у то вријеме паганска, многобожачка земља. Ишао је Свети Сава из земље свога брата Стефана Првовјенчаног, из Будимља у ту земљу проклетог цара Дукљанина да је просвјетли свјетлошћу Божијег познања. Неки чули и послушали га, а други нијесу па се он вратио. Ено ријека Перућица испод Комова где каже да су опрали потковице на копитама његовог коња да не би духовна прљавштина из земље проклетог цара Дукљанина била пренијета.

Тамо су и Савине стране и Савино почивало, Савина вода, Савин лук и Савин кук. Савин пост на Његушима и црква Светог Саве на Његушима и у Ћеклићима. Сви они која га славе као крсну славу од Дурмитора до Косова. Нигдје нема, па ни у Србији ни у Републици Српској ни другдје гдје су Срби, толико свједочанстава о присуству Светог Саве“, истакао је митрополит Амфилохије у савинданској бесједи у Тивту.

Митрополит Амфилохије је нагласио да данас у Црној Гори Светог Саву проглашавају „окупатором“. „Има ту пуноглаваца, незналица који мисле да су препаментни, а међу њима чак и министара који нити шта знају, нити шта виде. Заслијепљени покушавају Њега да избришу из памћења овог народа. Ако људи заћуте камење ће проговорити о Њему као путовођи, учитељу пута који води у живот вјечни“, закључио је митрополит Амфилохије.

(Ин4с)

Коментариши чланак

Коментара