Вијести, Православље

ЛЕГОЈДА: Украјинска православна црква неће правити погодбе са расколницима

УПЦ ИМА ОГРОМАН ДУХОВНИ И УПРАВНИ УТИЦАЈ
        УКРАЈИНСКА православна црква Московске патријаршије, као канонска црква, никада неће правити никакве погодбе с расколницима, без обзира на све чешће спекулације у последње време о њеном могућем „уједињењу“ с такозваном Кијевском патријаршијом, изјавио је у интервјуу за РИА Новости председник информативног одељења Светог синода Московске патријаршије Владимир Легојда.

        Године 1992. митрополит  Филарет (Денисенко), који је раније био на Кијевском престолу, а после смрти патријарха московског и целе Руси Пимена 1990. године изабран за мјестобљуститеља патријаршијског престола, незадовољан степеном независности Украјинске цркве и самосталности у управљању у оквиру Московске патријаршије, прво је захтевао њену аутокефалност, а када за то није добио сагласност, основао је и регистровао такозвану Кијевску патријаршију, коју ниједна канонска помесна црква није признала.

         „Сви се молимо за превазилажење раскола у Украјини и верујемо да је уз Божију помоћ то могуће. Али, то се може догодити само повратком наше браће који су отишли у раскол, а а не некаквог уједињења расколника с канонском црквом након погађања. Украјинска црква неће закључивати такве погодбе — истакао је Легојда.

        По његовим речима, на канонском простору постоји јединствена и независна Украјинска православна црква Московске патријаршије, која је „не само самостална, већ има огроман духовни и управни утицај на живот целе Руске православне цркве“.

Владимир Легојда

Владимир Легојда

        Међутим, на Свеправославном сабору 2016. године Русе, Украјинце и Белорусе представљаће управо РПЦ, а „представници Украјинске православне цркве Московске патријаршије биће у саставу јединствене делегације“, нагласио је Легојда.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *