Вијести, Православље

Кустурица ће од требињске Црквине правити „нову Свету гору”

НАУМИО ДА НАЈПОЗНАТИЈУ ВЕРСKУ И ТУРИСТИЧКУ ДЕСТИНАЦИЈУ ТРЕБИЊА ОПАШЕ ФРАГМЕНТИМА СВЕТОГОРСКЕ АРХИТЕКТУРЕ

  • Црквина би требало да личи на једно узвишено брдо, где се светогорске фасаде пресликавају, стављају једна поред друге у посебној динамици, коју ће архитекте да одреде, открио је Емир Кустурица

         ПРОСЛАВЉЕНИ режисер Емир Кустурица започиње нови грађевински подухват у коме Црквину, најпознатију верску и туристичку дестинацију Требиња, планира да претвори у нову Свету гору.

         Идеја се, према Кустуричиним речима, односи на спољну светогорску архитектуру брда, које, са свих страна гледано, доминира Требињем.

         „Желимо да се Црквина опаше фрагментима светогорске архитектуре, односно да јој се уради фасада Свете горе, а да Требиње постане јединствен град у свету”, објашњава Кустурица.

         Он ће, с искуством градитеља Андрићграда и Дрвенграда, одлучивати и о уређењу осталог дела комплекса Црквина, заједно с познатим архитектима и духовницима, попут владике Григорија и игумана Саве, који ће бити чланови комисије конкурса, који је расписан за решење целовитог комплекса Црквине у смислу духовне, културне, угоститељске и туристичке намене.

         Конкурсом се препоручује склад медитеранске и херцеговачке архитектуре с модерним архитектонским изразом и јасно дефинисаним односом према традиционалном градитељству средине, а посебно се очекује употреба традиционалних материјала, као што су камен и дрво.

         Иако је најавио да градњу нове старе Свете горе види у контексту коришћења камена са урушених аустроугарских кула око Требиња, за које су они који су пре неколико година оспоравали њихово одвожење у Андрићград истицали да немају ништа против ако ће се тим каменом градити у Требињу, Кустурица још не зна да ли ће користити тај камен.

         Каже да је свестан да „карауле из којих су шуцкори 28. јуна 1914. године истрчавали и у центру града вешали најугледније Требињце – нису никакве историјске вредности”, али да још нема одобрење за коришћење овог камена.

         „То је велико питање зато што ја не знам чије је то власништво и ко може дати одобрење, али, пошто су те куле мање-више већ распаднуте, било би логично да служе нечем другом, а не да остану да се још више распадају, дакле да се искористе за нешто друго или да се реконструишу”, каже режисер.

         Оно што је, међутим, у потпуности извесно јесте нови изглед Црквине и њене будуће визуре и начин сагледавања овог простора из различитих позиција у граду, али и визуре и погледи са комплекса према граду.

Кустурица ће од требињске Црквине правити „нову Свету гору”

Кустурица ће од требињске Црквине правити „нову Свету гору”

„Црквина би, у сваком случају, требало да личи на једно узвишено брдо, где се светогорске фасаде пресликавају, стављају једна поред друге у посебној динамици, коју ће архитекте да одреде”, додаје Кустурица.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *