Вијести, Православље

Кирил и Иринеј служили у Храму Светог Саве – присуствовали и Николић и Шешељ

СПЦ НАГРАДИЛА ПОГЛАВАРА РПЦ ОРДЕНОГ СВЕТОГ САВЕ, А ОН ХРАМУ ПОКЛОНИО ЧЕСТИЦУ МОШТИЈУ СВЕТОГ КНЕЗА АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ

  • Присуство ових моштију у Србији још више ће објединити наше народе и учврстити наше духовне везе. Молим се Богу да се из наших уста увек чује заједничка молитва и да наша срца увек буду узајамно отворена, као што је то било увек од времена Светог Саве – рекао је патријарх Московски и целе Руси Кирил примајући орден

         РУСКИ и спрски патријарх – Кирил и Иринеј – одслужили су  данас заједнички литургију у храму Светог Саве на Врачару у Београду.

         Литургија у саслужење више архијереја руске и српске православне цркве, почела је у 9.00, а присуствовао јој је велики број грађана међу којима и председник Србије Томислав Николић.

         Уз Николића и његове саветнике, литургији у Храму Светог Саве присуствовали су и министри Велимир Илић и Никола Селаковић.

         У Храму Светог Саве, на литургији, био је и лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ.  

         Ово је друга званична посета патријарха московског и целе Русије Србији. Прошле године је у Нишу, присуствовао обележавању 1.700 година од потписивања Миланског едикта.

         Поглавару сестринске Руске православне цркве је патријарх Иринеј  уручио највеће признање српског православља – Орден Светог Саве. При том је долазак руског патријарха назвао „историјским даном и великим празнином за Србију”.

         Захваљујући се на признању, патријарх Кирил је прво изразио наду да „духовно општење и сарадња две земље и два народа никада неће престати”.

         „Молим се Богу да се из наших уста увек чује заједничка молитва и да наша срца увек буду узајамно отворена, као што је то било увек од времена Светог Саве”.

Кирил и Иринеј служили у Храму Светог Саве – присуствовали и Николић и Шешељ

Кирил и Иринеј служили у Храму Светог Саве – присуствовали и Николић и Шешељ

Кирил је Храму Светог Саве поклонио честицу моштију Светог кнеза Александра невског, националног и духовног хероја Русије и нагласио:

„Присуство ових моштију у Србији још више ће објединити наше народе и учврстити наше духовне везе”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *