Вијести, Православље

Кијев на западу Украјине чупа корене православљу повезаном са РПЦ

ОТИМАЊУ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ГРАДУ ТУРКА ПОМОГЛИ ПОЛИЦИЈА И ЛОКАЛНИ УНИЈАТИ

  • Свештеници задобили телесне повреде, црква затворена, а верници избачени…

         ДАНА 28. септембра 2014. године у граду Турка у Лавовској области група од 50 људи спортског изгледа уз подршку локалне полиције силом је заузела православну цркву Покрова Богородице. Свештеници су задобили телесне повреде, црква је затворена, а верници избачени…

         Како наводи информативна агенција „Рускаја весна” (Руско пролеће), прве претње верницима упућене су још у пролеће. Крајем марта 2014. године настојатељу цркве протојереју Алексију Слободи пришао је извесни предузетник који је захтевао од свештеника да пређе у Кијевску патријаршију. Свештеник је то одбио, на шта му је предузетник припретио: „Ако не пређете, видећете шта ће вам се десити”.

         Дана 29. јуна 2014. године, када је протојереј Алексиј служио литургију, у цркву је упало 10 присталица Кијевске патријаршије. Групу је предводило неколико бивших милитантних комуниста. Хулигани су напали свештеника и срушили га на под.

         Током септембарског инцидента нападачи су већ на својој страни имали и полицију. Међу нападачима су примећени и представници унијата.

         Никакви аргументи верника нису деловали на представнике власти. Упркос томе што су имали сва неопходна документа.

         Данас је заузета црква затворена, вернике унутра не пуштају, наставља се застрашивање и упућивање претњи.

         Дана 1. октобра 2014. године верници су се обратили Лавовској области, али њихова захтев није прихваћен.

         Данас се православни Украјинци озбиљно плаше почетка нових прогона своје Цркве. Иако нове украјинске власти на сва звона трубе о својој привржености западној демократији, толеранцији и верској трпељивости.

Ако ове чињенице о верској дискриминацији и отвореном криминалу, који подржавају власти и полиција, дођу до Европске уније, у тај конфликт би могле да се умешају међународне организације за заштиту људских права, сматрају становници Турке.

И тада би чак и европски функционери који имају лојалан однос према новој Украјини могли да имају непријатна питања за власти Лавова и Кијева, који допуштају распиривање верске мржње и отворени криминал против верника.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *