Православље

Какво ће дете постати кад одрасте у хомосексуалној породици

41914_vest_1077

14.06.2013. – Путин спреман да потпише закон који забрањује хомосексуалним паровима да усвајају руску децу

Однос према хомосексуалним браковима је данас вероватно социјални проблем о којем се највише дискутује. Док једне земље легализују такве савезе дајући им иста права као и традиционалним породицама, друге државе, напротив, законима ограничавају права хомосексуалних парова. Научници са своје стране упозоравају на то да васпитавање у хомосексуалној породици може бити трауматично за дете.

Хомосексуалним породицама усвајање деце неће бити дозвољено у Казахстану. Ово је изјавила председница Комитета за заштиту права деце министарства образовања и науке земље Раиса Шер. По њеним речима, оваква усвајања нису у противречности само с локалним менталитетом, већ и с правним нормама. По закону, браком се у Казахстану сматра само савез између мушкарца и жене. „Због тога се код нас на усвајање деца дају само у потпуне породице, у којима постоје тата и мама – мушкарац и жена,“ – рекла је представница Министарства образовања. С оваквим приступом се слажу психолози. Они истичу да ће дете из хомосексуалне породице неизбежно постати објекат подсмеха вршњака из обичних породица.

Проблем усвајања казахстанске деце од стране хомосексуалних парова нашао се у центру пажње након што су власти земље забраниле да се деца дају француским породицама. Подсетићемо да је Француска недавно допунила списак земаља које су легализовале истополне бракове. Након уласка у овај клуб он броји већ 16 држава. Међутим, расте и број земаља чији лидери и законодавци објављују приврженост традиционалним вредностима. На пример, недавно је вицепремијер Украјине Јуриј Бојко изјавио да је једино питање у којем се власти и опозиција земље слажу – негирање хомосексуалних бракова. А руски председник Владимир Путин је изјавио да је спреман да потпише закон који забрањује хомосексуалним паровима да усвајају руску децу чим документ буде на његовом столу. Против хомосексуалних бракова и усвајања деце не залажу се само људи у Источној Европи. Неке земље Западне Европе се према оваквим променама такође односе негативно, сматра председник Института за националну стратегију Михаил Ремизов.

– Безусловно, има европских земаља које никад, или барем у видљивој перспективи сигурно неће донети сличне одлуке. То су католичке земље као што су Пољска или Италија. Наравно, оне ће пратити да процеси усвајања не дозвољавају проширено поимање термина „породица“ који је усвојен законима у Холандији, а сад још и у Француској.

Недавно су објављени резултати истраживања које је извршио амерички социолог Марк Регнерус. Он је анкетирао 3000 одраслих испитаника које су васпитали представници нетрадиционалне оријентације. Прикупљени подаци очигледно показују чиме је бременита ситуација кад дете одраста у таквој породици. Тако је на пример, 25% васпитаника хомосексуалних родитеља имало или има венеричне болести. Код деце која се васпитавају у нормалним породицама овај показатељ није већи од 8%. Притом се деца коју су васпитали хомосексуални родитељи много лојалније односе према прељуби у браку. За нешто нормално прељубу сматра њих 40% док само 13% деце одрасле у хетеросексуалним породицама прељубу сматра нормом. 31% деце које је васпитала мама-лезбејка и 25% оних који су одрасли с оцем-хомосексуалцем понекад су били принуђени на секс упркос њиховој вољи (између осталог, и од стране родитеља). У случају с хетеросексуалним породицама о томе говори само 8% испитаника. И на крају, оно што је главно: ако је један од родитеља имао хомосексуалне везе дете које је он васпитао с вероватноћом до 40% такође неће постати потпуно хетеросексуално.

Артем Кобзјев

 

Извор: Глас Русије, © Фото: «Голос России»

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *