Вијести, Православље

ИЛАРИОН: Нека се украјински унијати не мешају у политику и не подржавају раскол

„ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЦЕ” РПЦ ГОВОРИО У ВАТИКАНУ И ЗАТРАЖИО ДА УГЦ НЕ РОВАРИ ПРОТИВ ПРАВОСЛАВЉА

  • Католичким бискупима рекао: Захвални смо нашој католичкој браћи за искрено признавање паралогизма уније. Ми данас са жаљењем поново констатујемо да унија не зближава православне и католике, већ их, напротив, удаљава

         МОСКОВСКА патријаршија је позвала припаднике Украјинске гркокатоличке цркве да се уздржи од уплитања у политику у Украјини и од подршке расколницима у тој земљи, саопштила је прес-служба Одељења за спољне црквене везе Руске православне цркве.  

         „У име Руске православне цркве обраћам се у овој сали присутним представницима Украјинске гркокатоличке цркве са молбом да се уздрже од изјава на политичке теме и од било каквих облика подршке расколу, као и од позива на стварање „јединствене помесне Цркве Украјине””, – изјавио је шеф синодалног Одељења спољних црквених веза митрополит Иларион, говорећи у Ватикану на Генералној скупштини Синода католичких епископа.  

         Како је истакао владика Иларион, православне вернике Украјине „желе да одвоје од Мајке-Цркве, Московског патријархата, за који их везују вековне крвне везе”.  

         „Нажалост, сукоб у тој земљи који је већ однео хиљаде живота, од самог почетка је попримио верске димензије. У његовом настанку и развоју суштинску улогу је одиграла Украјинска гркокатоличка црква. Од првих дана сукоба, гркокатолици су се сложно приклонили једној од страна у сукобу. Упркос устаљеном између Католичке и Православне цркве поштовању канонских норми, гркокатолици су ступили у активну сарадњу са расколницима”, – изјавио је шеф ОСЦВ.   

Шеф синодалног Одељења спољних црквених веза митрополит Иларион

Шеф синодалног Одељења спољних црквених веза митрополит Иларион

Он је подсетио да је Заједничка комисија за православно-католички дијалог још 1993. године у Баламанду признала да унија не представља пут ка јединству.

„Захвални смо нашој католичкој браћи за искрено признавање паралогизма уније. Ми данас са жаљењем поново констатујемо да унија не зближава православне и католике, већ, напротив, удаљава их”, – изјавио је представник Руске православне цркве.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *