Православље

Иларион Амфилохију: Ви штитите достојанство Српске цркве у Црној Гори

ЧЕСТИТКА ДРУГЕ ЛИЧНОСТИ РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ МИТРОПОЛИТУ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОМ

         Његовом Високопреосвештенству,
         Високопреосвећеном Амфилохију
         Миторполиту црногорско-приморском.

         Ваше Вископреосвештенство, драги Владико,

         Срдачно Вас поздрављам поводом значајних датума – 30-годишњице Ваше хиротоније за епископа и 25-годишњице Вашег избора на кроз векове славни Цетињски светитељски трон.

         За ових четврт вијека, колико је прошло од Вашег устоличења на ово високо достојанство, Ви сте постали истински духовни отац стотинама хиљада православних хришћана у Црној Гори, који у лицу Вашег Високопреосвештенства виде достојног наследника мнозине Ваших изврсних предходника, духоносних светитеља који су заблистали из светородне лозе Његоша, храбрих бораца за независност свога народа и твораца државе Црне Горе: Митрополитā Данила Петровића, Светог Петра Цетињског и Петра II, тајновидца и поете.

         Руска Православна Црква зна Вас као неуморног подвижника који је око себе сабрао народ Божји, ради грађења и одбране духовног дома Православља у Црној Гори, и као архипастира који се смјело бори за побједу Божје истине, очување црквеног јединства, историјског памћења и многовјековних православних обичаја своје пастве.

         Ваша залагања су усмјерена на заштиту достојанства Српске Православне Цркве и културног наслеђа Православља у Црној Гори, родној земљи светог Симеона Мироточивог, освећеној молитвом и подвизима кнеза Јована Владимира и многих светих.

         Настојањима Вашег Високопреосвештенства, та земља је сада украшена величанственим храмовима који свједоче о важној улози коју Православна Црква игра у животу савремене Црне Горе.

         Захвални смо Вашем Високопреосвештенству на очинском старању о православним хришћанима који живе у Црној Гори а долазе из Русије, Украјине и других земаља које припадају јурисдикцијии Московске Патријаршије.

Иларион Амфилохију: Ви штитите  достојанство Српске цркве у Црној Гори

Иларион Амфилохију: Ви штитите достојанство Српске цркве у Црној Гори

У Руској Православној Цркви посебно цијенимо подршку коју указујете православним вјерницима из Украјине, а који страдају од братоубилачког раздора, наметнутог им од стране непријатеља православне вере.

На овај свечани дан молитвено желим Вашем Високопреосвештенству мира, благодатног обиља тјелесне и духовне снаге, смјелости у Вашим молитвама за своју благочестиву паству, као и изобилне Божије помоћи на многаја и благаја љета Ваше архипастирске службе.

С братском љубављу у Христу,

Предсједник одјељења спољних црквених веза
Московске Патријаршије
Митрополит волоколамски
ИЛАРИОН

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара