Православље

Добровољни прилози умјесто вијенаца на сахранама

vijenac-sahrana

ЧЕЛИНАЦ – Управа Парохије челиначке Српске православне цркве покренула је иницијативу да се, у интересу унапређења духовног живота ове заједнице, погребни обичаји врате изворној православној духовној традицији.
„Многи наши парохијани нађу се у муци кад треба да организују испраћај свог упокојеног сродника, размишљају како спремити ручак и измирити остале обавезе, па се неки у овој великој економској кризи и задужују“, каже протојереј Радивоје Вујанић, старјешина челиначке парохије.

Он је додао да се приликом погребних обичаја практикује више ствари које немају никакве везе са православном духовном традицијом, што знатно поскупљује чин сахране.

„Зато молимо наше парохијане да, умјесто вијенаца који немају никакво духовно значење, породици умрлог члана њихове заједнице помогну добровољним прилозима у складу са својим могућностима. Породицама сугеришемо да не спремају обилне ручкове подсјећајући их на ријечи нашег патријарха Павла који је говорио да душа уснулог брата нашег не тражи гозбу, не тражи да једе и пије, већ иште да се за њу непрестано молимо“, поручио је протојереј Вујанић.

Он је додао да ће се већ од сутра на излазу из Градског гробља у Челинцу наћи кутија за прикупљање добровољних прилога.

Према његовим ријечима, свештенство челиначке парохије замолиће породице да се не супротстављају овој иницијативи која има шири друштвени значај, преносе „Независне новине“.
„Ако породица сматра да јој не требају прикупљена средства, може их преусмјерити у различите хуманитарне сврхе јер ће и Богу бити милије да се за новац којим се купују пластични вијенци некоме набави лијек, одјећа, обућа, школски прибор или да се нахране гладна уста“, нагласио је протојереј Вујанић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *