Вијести, Православље

Десница Светог Ђорђа стиже у Русију са Атоса уочи Дана победе

ПОРЕД МОСКОВЉАНА, ПОКЛОНИЋЕ ЈОЈ СЕ ВЕРНИЦИ У ЈОШ 13 РУСКИХ ГРАДОВА

        ПО БЛАГОСЛОВУ патријарха московског и целе Руси Кирила и по одлуци Свештеног Протата Свете Горе поводом 70-годишњице Победе у Другом светском рату у Русију ће 24. априла бити донет ковчег са моштима – десницом великомученика Георгија, свеца којег су у Руси од давнина поштовали као покровитеља војника.

        Дан Светог Ђорђа, 6. мај, претходи Дану победе који се слави 9. маја.

        Верници у Москви моћи ће да се поклоне православној светињи од. 6 до 11. маја у цркви великомученика Георгија Победоносца која се налази у оквиру московског меморијалног комплекса Поклона Гора.

         „То је била заједничка, колегијална одлука целог Атоса – да подржи Русију, да ода поштовање и признање подвигу који с направили наши дедови у борби против фашизма“ – истакао је један од организатора допремања моштију, директор Фонда светог равноапостолног кнеза Владимира Виктор Костин.

        Дочек светиње ће бити 24. априла на московском аеродрому, након чега ће она бити однета у Јарославску област. Мошти ће се налазити у Русији два месеца, а осим Московљана и Јарослављана, њима ће моћи да се поклоне и верници у Ставропољу, Елисти, Волгограду, Белгороду, Краснодару, Подољску, Коломни, Санкт Петербургу, Смоленску, Тули и Јекатеринбургу.

Патријарх Кирил

Патријарх Кирил

Десница Светог Ђорђа се чува у светогорском манастиру Ксенофонт, који је основан у Х веку. У истом манастиру се налази и чудотворна икона светог ратника, која ће такође стићи у Русију заједно са моштима.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *