Православље

Данас Блага Марија

003676

Српска православна црква данас прославља равноапостолну мироносницу Свету Марију Магдалину – Благу Марију.

Родом је из мјеста Магдале, крај језера Генисаретског, из племена Исахарова. Била је мучена од седам злих духова, од којих је ослободи Господ Исус Христос и учини здравом.

Вјерна је сљедбеница Господа за вријеме Његовог земног живота. Под крстом на Голготи стајала је и Магдалина и горко туговала заједно са Пресветом Богородицом.

По смрти Господа она је три пута посјетила Његов гроб. А када Господ васкрсе, она Га је два пута видјела – једном сама, а други пут са осталим женама мироносицама.

Путовала је у Рим, изашла пред ћесара Тиберија и, предајући му јаје обојено у црвено, поздравила га ријечима: „Христос воскресе!“.

У исто вријеме оптужила је ћесару Пилата за његову неправедну осуду Господа Исуса. Њену тужбу ћесар је примио и Пилата премјестио из Јерусалима у Галију, гђе је овај неправедни судија у немилости царској и у тешкој болести скончао.

Потом се вратила из Рима у Ефес код Светог Јована Богослова, коме је помагала у проповиједању Јеванђеља. Са великом љубављу према васкрсломе Господу и са великом ревношћу јављала је она Јеванђеље свијету као прави Христов апостол.

Овоземаљски живот окончала је мирно у Ефесу, а мошти Свете Магдалине пренесене су касније у Цариград. Близу Гетсиманског врта налази се диван руски храм посвећен Светој Марији Магдалини.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *