Вијести, Православље

Чувајмо своју православну вјеру, не само ријечима, већ животом, дјелом

Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је у Васкршњој посланици православним вјерницима да чувају своју православну вјеру, не само ријечима већ животом, дјелатно и истрајно и да никада своје земаљске интересе не ставе изнад интереса Цркве и свеопштог добра народа.

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Чувајмо своју православну вјеру, не само ријечима, већ животом, дјелом

„Чувајмо се свих оних који долазе у одијелу овчијем, а изнутра су вуци грабљивци. У миру и љубави походимо храмове и светиње учествујући у богослужењу и причешћујући се“, навео је патријарх српски.

Патријарх је нагласио да „православни добро знају шта значи држати се здравог учења о побожности, а шта пак значи и куда води залудно препирање, од чега настаје завист, свађа, хуљење, лукава подозрења, празна надмудривања људи изопаченог ума и лишених истине, који мисле да је побожност извор добитка“.

„Зато у заједничкој молитви, сами себе, једне друге и сав живот свој Христу предајемо. Једним устима и једним срцем пјева се молитва јединства вјере и заједништва Духа Светога на славу Свете Тројице и очување православне црквено – народне саборности“, поручио је патријарх Иринеј у посланици.

Патријарх Иринеј позвао је вјернике да се помоле Господу Васкрслом да се мир врати свуда одакле је протјеран, на прво мјесто у срца вјерујућих и у њихове домове и да чувају светињу хришћанског брака, који је основ узвишене, здраве и честите хришћанске породице.

„Поздрављајући вас, браћо и сестре, најрадоснијих хришћанским поздравом, позивамо вас да живите у љубави према Богу и ближњима ходећи тако путем који води у вјечни живот, јер ћемо само тако бити и постати синови и кћери Васкрсења. Стога, чувајте у љубави тајну живота коју је установио и осветио сам Бог. Ово ради благостања и угледа нешега, ради наше дјеце, највећег блага због кога живите и радите“, истакао је патријарх српски.

Патријарх је додао да је важно да искрена вјерност и узајамно праштање не изостане међу ближњим и указао на значај исповијести у животу сваког православног хришћанина.

„Када знамо да је Господ са нама и у нама, треба Њему да се обратимо. Њему своју тугу и муку да исповедимо. Он ће нас утјешити, ојачати и кроз овоземаљски живот водити. Чувајмо тај Божији дар у себи и чувајмо се да Господа не увриједимо својим гресима. Када нас непријатељ нападне завапимо попут апостола Петра – Господе спаси ме“, поучио је у посланици патријарх Иринеј.

Његова светост указује да ће свако ко живи у животу доживјети многе невоље, направде и жалости, али да треба да зна да Господ и највећу жалост претвара у радост и да је својим ученицима и апостолима, а преко њих свима осталим рекао „у свијету ћу имати жалост, али не бојте се, ја сам побиједио свијет“.

Када је ријеч о празновању Христовог Васкрсења, патријарх истиче да се њиме слави живот вјечни и непролазни.

„Земаљски живот је само семе за тај вечни живот. То семе се зачиње у мајчиној утроби, силом и дејством за свагда делотворног божанског благослова – рађајте се и множите и напуните земљу“, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх српски је оцијенио да данас, као и одувијек самољубље и саможивост пријете да униште значај ове и онакве несебичне саможртвене Христове љубави, на чијем пламену се грију сва бића и сва створења и констатовао да се само душе које су обасјане и обновљене свјетлошћу Васкрсења и надом у опште Васрсење мртвих ослобађају себичности и непоштовања.

Патријарх Иринеј је поводом Васкрса – празника над празницима – поздравио све мајке које бдију над колијевкама док под срцем чувају ново чедо, прогнане правде Божије ради, презрене, понижене, сужње у тамници, морепловце, учене и неуке, све оне који трагају за тајном живота…

Патријарх српски Иринеј / Фото: снимак екрана - Танјуг

Патријарх српски Иринеј / Фото: снимак екрана – Танјуг

У посланици патријарх истиче да поздравом вјечне побједе „Христос васкрсе!“ жели да обрадује православне на Косову и Метохији.

„Овим поздравом обрадујмо нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, који данас са нама славе победу добра над злом. Живота над смрћу, Христа Васкрслог над силама таме“, истакао је патријарх српски.

Поздравом побједе патријарх се обратио свим православним Србима у дијаспори који, како је рекао, живе на свим континентима, али су у молитви сједињени са својом Црквом.

„Да се са нама радују Васкрсењу Христовом које нас позива да чувамо јединство Духа свезом мира и да никада своје земаљске интересе не ставимо изнад интереса Цркве и свеопштег добра нашег народа“, нагласио је патријарх уз поздрав „Христос Васкрсе – ваистину Васкрсе“.

РТРС, Срна

Извор: Искра

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *