Вијести, Православље, Регион

Божићна литургија у храму Светог Саве на Врачару

Београд – Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да ће служити Свету архијерејску литургију у Бањалуци поводом 9. јануара – Дана Републике Српске.

Патријарх Иринеј је данас, након читања Божићне посланице, рекао новинарима да његово присуство у Бањалуци значи „утврђивање вјере и нације и потврду државности Републике Српске“.

Он је указао да Срби, ма гдје били, посебно они преко Дрине, треба да чувају традицију и да се никада не одрекну свог писма ћирилице.

„Срби у Републици Српској треба да што више користе ћирилицом, јер видимо шта се са ћирилицом дешава“, поручио је патријарх Иринеј.

Говорећи о предстојећем обиљежавању једног вијека од почетка Првог свјетског рата, патријарх је рекао да то питање препушта историчарима.

У кратком осврту на јаке расколничке струје у Православној цркви у Црној Гори, патријарх Иринеј је рекао да постоји нада да ће превладати оно што јесте – православље.

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је данас да ће божићну литургију служити у храму Светог Саве на Врачару.
Патријарх српски Иринеј у Божићној посланици, коју је данас прочитао у Српској патријаршији у Београду, изразио је забринутост због чињенице да се питање ћирилице користи као параван за наставак прогона српског народа у Хрватској, за застрашивање Срба и њихово одвраћање од повратка на родна огњишта.

Патријарх Иринеј

Патријарх Иринеј

Српски патријарх указао је на то да Срби прогнани са Косова и Метохије, из Далмације и цијеле Крајине, као и из БиХ, годинама Божић дочекују обесправљени, без права на повратак и на своју имовину.

Вјерници православне вјероисповијести прослављају Божић 7. јануара по Јулијанском календару.

Извор: Срна

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *