Православље

Београд: Засједа Сабор СПЦ

Посещение патриархом Кириллом Екатеринбурской епархии
Литургију је предводио Његова светост патријарх српски Иринеј уз саслужење и присуство више епархијских архијереја СПЦ, саопштила је Информативна служба СПЦ.

Током литургије патријарх Иринеј одржао је молитву за успјешност засједања највишег законодавног органа Цркве.

У раду овог највишег јерархијског представништва и црквено-законодавне власти у пословима вјере, богослужења, црквеног поретка, унутрашњег уређења Цркве, као и врховне судске власти, у оквиру своје надлежности учествују епархијски архијереји СПЦ из отаџбине и расијања.

У Патријаршији су потврдили да ће на дневном реду првог дана саборовања бити искључиво “црквена” питања, а да се неће расправљати о иницијативи дијела свештенства да премијеру Србије Ивици Дачићу, због непримјерених оцјена о СПЦ, буду одузета ранија признања.

У Патријаршији је за Танјуг речено да ће питања која највише занимају медије, попут „случаја Качавенда“, иступање архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Амфилохија и пензионисаног владике Атанасија на београдском Тргу Републике на протесту против бриселског споразума и попуњавање упражњених мјеста епископа у епархијама СПЦ бити теме посљедњих дана засједања.

Митрополит Амфилохије поднијеће Сабору званичну иницијативу да се владика Петар Други Петровић Његош прогласи за свеца, с обзиром на то да је на нивоу митрополије црногорско-приморске већ проглашен за светитеља, а као датум празновања одређен је 19. мај.

Међу темама би могло да се нађе и питање имовине и статуса СПЦ на Косову након потписивања бриселског споразума, затим обиљежавање 1.700 година од Миланског едикта, однос према непризнатој македонској цркви и проблеми у раду појединих епархија.

На дневном реду Сабора ће се свакако наћи и питање судбине суспендованог владике Средње европске епархије Константина Ђокића, против кога је покренут поступак Црквеног суда због вишегодишњег трвења са вјерницима у Њемачкој.

Поводом спекулација да је пензионисаном владики Атанасију Јевтићу наводно поручено да не долази на сједницу, у Патријаршији кажу да није битно да ли је неко позван или није и да он увијек има начина да Сабору достави свој став о било чему преко надлежног епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија.

Очекује се да ће Сабор засједати најкраће двије седмице, с обзиром на то да ће у петак због „црвеног слова“, а можда и у суботу, бити нерадни дани.

Будући да се ово заседање одржава само неколико мјесеци од почетка обиљежавања 17 вијекова Миланског едикта, као и да ће централна манифестација бити одржана 6. октобра у Нишу, очекује се да ће то бити и једна од главних тема црквене скупштине.

Туцић: Без судбоносних одлука Сабора, али биће важних

Уредник Вјерске информативне агенције Живица Туцић оцијенио је да се на данас започетом Сабору СПЦ не могу очекивати „судбинске одлуке“, али да ће се свакако расправљати о Косову, односима Цркве и државе, као и о аферама у СПЦ.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *