Вијести, Православље

Артемије одбио понуду Сабора СПЦ: „Нисам одвојен од СПЦ какву нам је предао Свети Сава”

„МОЈЕ ОДБИЈАЊЕ НИЈЕ ОГЛУШИВАЊЕ ВЕЋ СВОЈЕВРСНО СВЕДОЧЕЊЕ О ПРАВОВЕРЈУ”

  • У писму Сабору подвукао: „Садржина Вашег писма не говори да је оно плод Духа Светог, него плод духа људског ради правдања пред светом и да би се рекло: Ето, ми братољубиво хоћемо да помогнемо бившем епископу, а он нас одбија”

         БИВШИ владика рашко-призренски Артемије не прихвата позив Светог архијерејског Сабора СПЦ и патријарха Иринеја да, како су они од њега тражили, „крене путем мира и јединства са Црквом”.

         У саопштењу данас достављеном медијима, Артемије каже да његово одбијање није оглушивање о позив Сабора и патријарха већ својеврсно сведочење о правоверју.

         „Све док непоколебљиво остајемо у светоотачкој вери, ништа заједничко немамо са расколом. Гледано, међутим, Вашим очима, Артемије је у расколу”, пише у саопштењу.

         Свети архијерејски Сабор СПЦ и патријарх Иринеј позвали су у среду бившег владику Артемија да „крене путем мира и јединства са Црквом” или ће Сабор бити приморан да уместо јединог спасоносног решења предузме даље и коначне канонске мере.

         Артемије, међутим, наводи да је можда административно одвојен од СПЦ, али да догматски није одвојен од Христа, а то значи ни од Српске православне цркве какву нам је основао и предао Свети Сава.

         „Сведочимо Вам да чврст осећај имамо да смо били и, уистину, остајемо у правој Српској православној цркви коју верници најбоље препознају и прихватају”, наводи се у саопштењу.

         Артемије негира да је у расколу, истичући да у црквеном расколу може бити само неко ко је изневерио правоверје.

         „Садржина Вашег писма не говори да је оно плод Духа Светог, него плод духа људског ради правдања пред светом и да би се рекло: Ето, ми братољубиво хоћемо да помогнемо бившем епископу, а он нас одбија”, навео је Артемије који никада није прихватио одлуку Сабора СПЦ који га је рашчинио, и није, иако се то од њега очекивало, скинуо мантију и владичанска одличја.

Бивши владика Артемије (средина)

Бивши владика Артемије (средина)

„Умеће народ да препозна и разлучи искреност од неискрености, јер памти све претходне догађаје”, навео је Артемије.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *