Вијести, Православље

Андрићград: У сусрет Видовдану заблистаће Лазарева црква

У цркви „Цара Лазара и косовских мученика“ у Андрићграду изводе се подни радови на постављању мермерних плоча у мозаику.

„Ради се о врло скупоцјеним материјалима од индијског кашмира који уграђују радници фирме “Шумадија„ из Аранђеловца. Упоредо се припрема подлога за облагање шест стубова у унутрашњости храма који су високи по шест метара и они ће бити обложени осмоугаоно од мермера свјетлије боје“, истиче инжењер градилишта у Андрићграду Радомир Стојић.

Сојић каже да ће за десетак дана из Београда у дијеловима бити довезен један од најљепших иконостаса на овим просторима који је био на полирању и позлати -рад у дуборезу , дјело Рајка Шиниковића и његова три сина.

„Вишеграђани ће имати прилику да за Видовдан присуствују богослужењу у прекрасном амбијенту храма,који има све одлике средњовјековне задужбине Стефана Дечанског, само у умањеним пропорцијама. Професор и ктитор ове богомоље Емир Кустурица је инсистирао да се истраје на оригиналном изгледу Високих Дечана па су тако у олтарском дијелу урађене и двије крипте“, појашњава Стојић и додаје да ће у другој фази радова бити иконописање цијеле унутрашњости цркве.

Такође, ће бити изграђен и високи звоник као светионик а у подземном дијелу звоника урадиће се гостопримница и црквена библиотека. Око цркве ће бити засађено зеленило и поплочано шеталиште.

Очекује се долазак великог броја вјерника из региона на празник Видовдан, када ће у цркви у Андрићграду бити служена Света архијерејска литургија.

Мозаик у цркви „Цара Лазара и косовских мученика“ у Андрићграду

Мозаик у цркви „Цара Лазара и косовских мученика“ у Андрићграду

„Вишеграђани су добили историјску шансу да на једној од најљепших локација у свом граду, добију величанствени православни храм који ће бити саборни и у којем ће се служити Свете литургије сваке недеље и празника“, рекао је на првом богослужењу у овој цркви владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који обавља дужност замјеника Митрополита дабробосанског Николаја.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *