Вијести, Православље

Амфилохије Махмута Бушатлију покрстио у Станка Црнојевића

УГЛЕДНИ БЕОГРАДСКИ ЕКОНОМИСТА СЕ КРСТИО НА ЋИПУРУ И ВРАТИО КОРЕНИМА – ИМЕ ПРОМЕНИО САМО У ЦРКВЕНИМ КЊИГАМА

  • У литургијској беседи на Сретење Господње, митрополит Амфилохије је подсетио да је Станко Црнојевић пре пет стотина година дошао као санџак-бег на Цетиње и наставио:“Данас, на овај дивни празник, његов потомак је примио Свето просвећењије на гробу свога праоца Ивана Црнојевића, у оном манастиру који је подигао Иван Црнојевић. У манастиру који је био и остао духовно огњиште, светилиште и просветилиште овога града и овога народа. Обасјан светлошћу, истином и љубављу божјом, Махмут се вратио своме дому, својој светињи“
  • Деда ми је једном приликом рекао; „Знаш ли да је наша крсна слава Свети Никола? То је слава наших предака Црнојевића. Знам да те то сада не занима, али некад ћеш се можда сетити“. А ја сам тада био млади комуниста и није ме се то тада много дотицало, открио је Бушатлија-Црнојевић

УГЛЕДНИ београдски економиста и консултант за страна улагања, Махмут Бушатлија, крстио се пре десетак дана у Митрополији црногорско-приморској, на Ћипуру, на гробу претка Ивана Црнојевића.

Он се, како се наводи у саопштењу Митрополије црногорско-приморске, „вратио православљу“, а на крштењу је добио име Станко.

Крштење је обавио секретар ЕУО Митрополије црногорско-приморске, архијерејски протопрезвитер цетињски отац Обрен Јовановић

Након крштења, потомка Станка Скендер-бега Црнојевића и Махмут-паше Бушатлије, њега је миропомазао митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

„Цео чин обављен је у црквици на Ћипуру, а митрополит црногорско-приморски Амфилофије је мој кум. Иначе сам био и остао комуниста и велики поклоник идеала француске револуције и Париске комуне, чија је идеја слична хришћанству“, казао је др Бушатлија.

У литургијској беседи на Сретење Господње, митрополит Амфилохије је подсетио да је Станко Црнојевић пре пет стотина година дошао као санџак-бег на Цетиње.

„Данас, на овај дивни празник, његов потомак је примио Свето просвећењије на гробу свога праоца Ивана Црнојевића, у оном манастиру који је подигао Иван Црнојевић. У манастиру који је био и остао духовно огњиште, светилиште и просветилиште овога града и овога народа. Обасјан светлошћу, истином и љубављу божјом, Махмут се вратио своме дому, својој светињи“, рекао је Амфилохије.

Махмут Бушатлија је казао да је име променио само у црквеним књигама, а да је крштење било његова лична жеља.

Махмут Бушатлија

Махмут Бушатлија

„Није било никаквог посебног ритуала у којем се одричем ислама. Само сам прошао кроз ритуал крштења кроз који пролазе и сви остали“, казао је Бушатлија за Пресс.

„Име је променио само у црквеним књигама, док је у документима остао Махмут Бушталија“.

Крштење је, како каже, била је његова лична жеља, јер је хтео да се врати коренима.

Деда ми је једном приликом рекао; „Знаш ли да је наша крсна слава Свети Никола? То је слава наших предака Црнојевића. Знам да те то сада не занима, али некад ћеш се можда сетити.“ А ја сам тада био млади комуниста и није ме се то тада много дотицало“, закључио је Бушатлија.

Извор:   Вијести

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *