Мишљења

Вашингтон Пост: Сједињене Државе су главни кривац за опасно заоштравање односа са Русијом

ХУВЕЛ: ПОЧЕЛА НОВА НУКЛЕАРНА ТРКА, А МОГУЋ ЈЕ И – СЛУЧАЈНИ РАТ СА МОСКВОМ

  • Барак Обама се „нарочито трудио да понизи председника Русије Владимира Путина“, а још Бела кућа – пружањем војне помоћи Украјини – враћа сећања на индиректне ратове (против Русије) које су САД у годинама хладног рата водиле на неколико континената
  • „Овога пута је игра опаснија јер се води на самој руској граници, а не хиљадама километара од ње. Упркос томе што је Берлински зид пао пре 25 година – нуклеарно оружје је и даље у стању бојеве приправности и, као и раније, уперено на Русију“
  • Вашингтон утиче на стално ширење НАТО – упркос обећању датом Русији да алијанса неће угрожавати њену сферу утицаја

         НОВА трка у нуклеарном наоружању заменила је смањивање арсенала тог оружја које је трајало током последњих 20 година – објавио је Вашингтон Пост (енгл. Washington Post).

         Тачније, утицајни амерички лист је објавио ауторски текст издавача и главног уредника познатог часописа Нација (The Nation) – Катaрине ванден Хувел.

         Она је прво указала да је председник САД Барак Обама већ наредио да се по Европи распореди 200 америчких нуклеарних бомби, а да је Пентагон спреман да потроши билион долара за модернизацију нуклеарног наоружања.

         Потом је навела да се у Русији, према гласинама које се шире, већ прави подводни апарат са нуклеарном бомбом.

         По процени аутора, кривица за заоштравање ситуације углавном лежи на САД. Зато што Вашингтон утиче на стално ширење НАТО – упркос обећању датом Русији да алијанса неће угрожавати њену сферу утицаја. Чак је бивши министар одбране САД, Вилијам Пери, признао да је то био „први корак надоле по клизавој низбрдици“.

         Друга грешка – уверена је Катрина ванден Хувел – било је једнострано иступање из Споразума о противракетној одбрани, што се догодило за време владавине Џорџа Буша-Млађег, а то је „нанело непоправљиву штету односима са Русијом“.

         Хувел чак подвлачи да се Обама „нарочито трудио да понизи председника Русије Владимира Путина“, а још Бела кућа – пружањем војне помоћи Украјини – враћа сећања на индиректне ратове које су САД  у годинама хладног рата водиле на неколико континената.

         „Овога пута је игра опаснија јер се води на самој руској граници, а не хиљадама километара од ње. Упркос томе што је Берлински зид пао пре 25 година – нуклеарно оружје је и даље у стању бојеве приправности и, као и раније, уперено на Русију“ – упозорила је Хувел.

         Па подвукла: „Резултат свега може бити „случајни рат“, тим пре што се зна да у јединицама ратног ваздухопловства САД не влада баш нека дисциплина. Али, као до рата и не дође – раст напетости између САД  и Русије имаће погубне последице по цео свет“.

Вашингтон Пост: Сједињене Државе су главни кривац за опасно заоштравање односа са Русијом

Вашингтон Пост: Сједињене Државе су главни кривац за опасно заоштравање односа са Русијом

Хувел је на крају подсетила: да није било Русије – САД се не би нагодиле са Ираном поводом његовог атомског програма, а Сирија би још имала хемијско оружје…

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара