Мишљења

Шта би нам Исус рекао кад би се којим случајем, вратио?

Марио Миловановић: Шта би нам Исус рекао?

Марио Миловановић: Шта би нам Исус рекао?

Пише: Марио Миловановић

Једном давно рекао сам вам неке ствари мислећи да ћу учинити свет бољим, лепшим местом за живот. Мислећи да ћете послушати моје речи и бити бољи једни према другима. Видим да сам се преварио. Уместо тога искористили сте моје речи да у име њих створите религије. Искористили сте моје речи да у име њих пљачкате, уцењујете и убијате. Да ли сам ја негде поменуо цркве? Не. Да ли сам ја негде поменуо религије? Не. Да ли сам ја рекао уби ближњег свог или љуби ближњег свог? Овако ли сте разумели ко тебе каменом ти њега хлебом? Овако ли сте разумели кад ти неко удари шамар окрени му и други образ? Издали сте ме. Издали сте моје речи. Издали сте мене и оскрнавили моје име.

Још једном ћу вам поновити. Сви сте исти. Сви сте браћа и сестре. Чинећи зло другима чиниш га и самом себи. Помозите коме треба помоћ. Излечите коме треба лек. Поделите сити са гладнима. Куцај отвориће ти се. Тражи даће ти се. Не буди љубоморан на брата и сестру своју.
Не судите да вам се не би судило, јер каквим судом судите таквим ће вам се судом судити и каквом мером мерите таквом ће вам и мерити. Зашто видиш трун у оку брата и сестре своје, а балван у оку своме не осећаш? Како можеш рећи брату и сестри својој – чек да ти извадим трун из ока кад имаш балван у свом оку. Извади прво балван из свог ока да би могао извадити трун из ока брата и сестре своје. Не буди лицемеран. Све што хоћете да људи вама чине чините и ви њима.
Чувајте се лажних пророка јер то су грабљиви вукови у овчијим кожама. По родовима њиховим познаћете их, јер не беру се са чичка смокве и са трња грожђе.
Не спомињите узалуд име божје. Не молите га за своје себичности. Молите га за спас свих јер само сви као заједница можете и опстати.
Све сте ово изокренули, истумбали и погрешно разумели. Лажни пророци су вам окренули ситем вредности. Поделили вас. Рекли вам да нисте исти. Да нисте браћа и сестре. И сад вам они владају тако подељенима. Рекли су вам уби невернике. И ви убијате браћу и сестре своје. Рекли су вам уби туђина. И ви убијате браћу и сестре своје. Рекли су вам да љубите новац. И ви љубите новац. Тај комад безвредног папира који не можете јести. Којим не можете брата и сестру нахранити. Рекли су вам љуби славу. И ви почесте да се такмичите ко ће бити славнији. Љубоморни једни на друге ширећи мржњу мадју браћом и сестрама својим.
Тако карту небеску нећете купити. Јер кад станете пред оцем својим не можете рећи да су вас други натерали или да врлина није прикладна за ово време. То се неће рачунати. Не можете рећи да нисте знали шта су врлине, а шта нису, јер се ни то неће важити.
Зато хајдете од почетка. Да поновите градиво. Да успорите мало. Да баците пушке. Да занемарите користољубље и ставите заједницу пре вас самих. Јер само тако можете опстати.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *