Мишљења

Јелена Гускова: Николић ће после Москве причати Србима да Русија подржава оријентацију Србије на NATO

„РУСИЈА ЈЕ ЗАБРИНУТА ЗБОГ ДЕШАВАЊА У СРБИЈИ И ТРЕБА ДА УТИЧЕ ДА СЕ У ЊОЈ ПОЈАВИ АЛТЕРНАТИВА“

  • Јелена Гускова је рекла да када Русија гради своју политику према Балкану, према Србији и Црној Гори, треба да зна да политика која се у Београду води – политика врхушке Србије: „То је политика руководства земље, политичке елите која је око председника и премијера, а становништво је њоме веома разочарано“
  • По њеним речима, Србија не води самосталну спољну и унутрашњу политику, али је успела да сачува условну независност не уводећи санкције Русији. У свему осталом, додала је она, у потпуности испуњава све захтеве Запада

        ПОЛИТИКА руководства Београда није без алтернатива и Русија мора да буде активнија када је реч о будућем курсу Србије, сматра руска експерткиња за Балкан Јелена Гускова.

        Гостујући у емисији руске државне телевизије Центар Гускова је рекла да је председник Србије Томислав Николић дошао у Москву да би примио орден, а онда и да се сретне с председником Владимиром Путином и патријархом Кирилом, „и да када дође у Србију исприча свом народу да Москва подржава оријентацију Србије на НАТО, односно потписивање споразума са НАТО“, рекла је Гускова.

        „У ствари, Русија није изражавала неку отворену подршку тим процесима (потписивање споразума са НАТО) у Србији. Обрнуто. Русија је забринута због онога што се дешава у Србији, о томе су говорили представници Министарства спољних послова. Имамо савршено јасну позицију коју Николић добро зна“, навела је она.

        Гускова је рекла да када Русија „гради своју политику према Балкану, према Србији и Црној Гори, треба да зна да политика коју воде је политика врхушке Србије“.

        „То је политика руководства земље, политичке елите која је око председника и премијера“, додавши да је становништво „веома разочарано“ њом.

        Она је рекла да је после ратификације споразума са НАТО „народ први пут изашао на улицу и показао свој протест“.

        По њеним речима, „Србија не води самосталну спољну и унутрашњу политику“, али је успела да сачува условну независност не уводећи санкције Русији. У свему осталом, додала је она, у потпуности испуњава све захтеве Запада.

        На констатацију новинара да нема шансе да на власт дођу нове политичке снаге које би биле више окренуте Русији, она је рекла да то не мора да значи и да „шансе увек има“.

        Навела је да су грађани у Србији „врло разочарани политиком коју води садашње руководство“, да је Николић уверен да ће на власт на изборима крајем априла доћи „нови-стари људи“ и да ће моћи да продуже своју политику, оценивши да „не мора да значи да ће бити тако“.

        „Ми не можемо данас да говоримо да је то политика без алтернативе. Наравно да има алтернативу и Русија мора да буде активнија у томе“, оценила је Гускова, која је блиска владајућим круговима.

        Она је казала да је Министарство спољних послова Русије после потписивања споразума са НАТО у фебруару изразило позицију Москве и да је управо та позиција „утицала на то да људи са таквом увереношћу изађу на улице“ у Србији.

Јелена Гускова

Јелена Гускова

„Зато је и овде наша јасна позиција веома важна у опредељивању будућег курса Србије“, додала је Гускова.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара