Мишљења

Бранко Драгаш: ТАКТИКА

ПОВЛАЧЕЊЕ – Путин је повукао још један одличан потез. Већину својих војних снага је повукао из Сирије. Потпуно је збунио дилетанте у Вашингтону. Нису очекивали овакав препреден потез. Зашто је овај потез добар? Навешћу неколико разлога: 1. Завршио је главни посао и оставља сиријској армији да заврши започето и Асаду да крунише ову победу, коју после може да претвори његову у велику победу на изборима, 2. Показао је да Русија има савремено оружју и да је завршено доба униполарног света, 3. Показао је да Русија може наменски да уђе у једну суверену државу, на њен позив, да изађе када заврши посао борбе против терориста и да онда изађе, 4. Земља која је тражила помоћ Русије у борби против терориста задржава своју самосталност, 5. Руски утицај остаје у тој држави и велика везаност за руске економске интересе, 6. Одмара ударну снагу своје авијације и награђује заслужне у овој ваздушној интервенцији, 7. Исправља уочене грешке у току кампање и уиграва јединице за нове акције, 8. Смањује трошкове ангажовања у Сирији…

Навео сам само неке од разлога за повлачење војске. Путину је сада лакше да започне поделу света. Блиски исток је данас на тапету. Сутра је то Европа. То је наша велика срећа да задржимо сувереност у НАТО окружењу. То је наша једина нада да не будемо потпуно уништени од крсташа и домаћих издајника. Само је то потребно да разумеју родољубиве снаге у Србији. И да интерес Србије поставе испред свог себичног, личног интереса. Али, ти политички калкулатори и шибицари то не схватају.

БАЛКАН – Путин је пристао да, на позив Борута Пахора, посети Словенију у јулу. Разлог посете је капелица из 1916. на планинском прелазу Вршич. Који су саградили руски заробљеници док су у време Великог рата пробијали пут. Очекује се и посета Љубљани да се ода почаст погинулим црвеноармејцима. Зашто је дошло до овог позива и Путиновог пристанка? Интереси сви имају у овој сарадњи. Словенија је најпрезадуженија земља у Европи. Њихов опоравак у оквиру банкротиране ЕУ више није могућ. Словенци су врло прагматични. Схватили су да се светска политика променила.Неки други ветрови данас дувају са Истока. И они се окрећу Истоку. Прагматични су и прорачунати. Имају велико искуство из Југославије, када су први напустлили пропалу државу. Исто то сада раде са пропалом ЕУ. Схватају да је завршена та прича са Бриселом. Окрећу се према најјачој сили у Европи. Данас је то Русија.

Словенији треба Русија да мирно и без великих проблеме изађе из ЕУ. Словенији треба Русија као велико тржиште за пласман њених производа. Словенији треба братска Русија као гаранција очувања њене националне суверености. Путин је пристао да дође у Словенију. Пристао је да мангупски нервира Вашингтон. На тај начин крши успостављење санкције. Пристао је јер жели да покаже где ће бити нове границе руског интереса у Европи. Посета граничном прелазу на Вршичу симболизује ту нову границу руског интереса. Након поделе Блиског истока, Путин дели и Европу. Све до граничног прелаза Вршич ће бити интересна зона Русије.

Читав Балкан и излаз на топла мора ће постати геостратешки везани за Русију. Понуда Хрватима је послата. Русија тражи да им Хрвати саграде носач авиона. То је део ове нове стратегије. Затуцани политичари и медији су шокирани. Ништа не разумеју. Неки причају о екуменизму, други о сензацији. Глупост! Све је брижљиво испланирано у глави официра КГБ-а, који данас вуче геостратешке потезе. Он наставља да се супроставља америчком хегемонизму. Уместо освајања територија, Путин гарантује сувереност свим држава.Које ће се тако ослободити америчког дужничког ропства и сталне контроле Великог брата. Словенци су, како то увек бива, први схватили шта се у Европи дешава. Мењају своју политику и припремају се за нове односе у Европи. Позвали су Путина да покажу да су разумели ново доба. Посетом Путина шаљу директну поруку Бриселу и Вашингтону да више на њих не рачунају. Хрвати су затуцанији од Словенаца. Искључиви и искомплексирани. Режим у Загребу се вратио у 1941 годину. Они уопште не разумеју нове односе снага у Европи.

Рика сибирског медведа их није пробудила из њиховог хиљадугодишњег сна. Хрвати су се успавали у слављењу свог потчињавања Берлину. Банкротирани Хрвати могу да спасе своју домовину само ако им Путин отвори тржиште. Путин рачуна на особину Хрвата да се увек политички курвају и да предано љубе скуте моћним силама. Неколико уносних послова са Русима ће сломити малограђанску хрватску заљубљеност у чиновнике из Брисела, који им затежу омчу око врата.

Политички идиоти у Београду, предвођени лудаком Ацом Драмосером, неписменим Неверним Томом и криминализованим Малим Слобом, ништа не разумеју шта се дешава око њих. Путин је у чуду. Шта да ради са таквим политичким дилетантима? Не зна како да помогне својој српској браћи, која су изабрала да их представљају такви политички дебили. Својевремено је од Тадића тражио да му каже где би хтео да Руси уложе свој капитал.Овај нарцисоидни блесан му је предложио да то буде – Тузла?!? Путин је био запрепашћен. Па, Тузла није у Србији.

Онда је, опет, Неверном Томи дао чист папир и оловку и замолио га да напише шта све треба Србији. Неверни Тома га је погледао из своје позе Жалосне Сове и написао – Русија да купи ФИАТ возила, која се само монтирају у Србији. Потпуно је јасно да Путин хоће Србима да помогне, али не зна како то да изведе. Српски политички олош наркотизовано прича о уласку у ЕУ и приближавају се НАТО алијанси. Српски политички скотови величају Меркалову, која губи власт у Немачкој. Како да нам помогне Русија, када ми не можемо да помогнемо сами себи. Промена власти у Србији је нужна да би дошли на власт они који разумеју светску политику. Не треба еурофанатике да замене русофанатици. Који се гребу за мале паре. Који су тоталитаристи и незналице.

Србија није руска губернија. Путин ни не тражи да будемо његова губернија.Тражи да пратимо светску политику и да разумемо шта се у свету догађа. И тако Балкан улази у ново прегруписавање. Игра се нова политичка игра. Само затуцани српски политичари бране Европу. Исто онако како су 1989. бранили погрешно комунизам и Југославију. Какво се то проклетство увукло у српску политику? Зашто нас представљају идиоти?

ЦЕНТРАЛНА БАНКА РУСИЈЕ – Ствари полако долазе на своје место.Пре две године сам написао да је Путинов проблем лоша економска политика. Која ће довести земљу у тежак положај. Данас се то, нажалост, обистинило. Не може се водити енергична спољна политика, којом се Русија великим корацима враћа на светску позорницу, док се води губитничка економска политика. То једноставно не иде једно са другим и то мора да доведе до проблема у држави. Мора да пукне или добра спољна политика или погрешна економска политика. Тада сам написао и послао утицајним људима у Кремљу да, на основу мојих стручних сазнања из привреде и финансија Русије, сматрам да је највећи проблем у економској политици Централна банка Русије.

Поред Централне банке, велики проблем представљају и министарство финансија и министарство економије. Који су из истог неолибералног лонца и који кувају ту накарадну економску политику. Тако је дошло до тога да је прошле године из Русије побегло преко 96 милијарди долара. Министар економије је то објаснио чињеницом да ће у овој години одлив капитала бити САМО 70 милијарди долара, што је, према његовим речима, одличан економсли резултат. Чудио сам се како Путин одмах не смени тог неспособног министра економије. Који се хвали одливом капитала из земље која има највеће привредне ресурсе на свету. Ресурсе који по јединици сировине произведу 10 пута мање робе , него у развијеним земљама, што је јасан показатељ да економска политика тог министра економије ништа не ваља.

Уместо да Русија привлачи капитал са светских финансијских тржишта, јер има сировине као сигурну гаранцију инвеститорима за враћање њиховог новца, уместо да тако мала производња искоришћеност сировина буде примамљива за стране инвеститоре, који не знају шта да раде са својим слободним капиталом, јер су развијене државе у банкроту, уместо да стопе привредног развоја Русије буду преко 10% годишње, што је минимална стопа могућег убрзаног привредног раста, руска Влада и Централна банка су водиле погубну економску политику.То је била петоколонашка политика, ако гледамо кроз призму текућих финансијских ратова валута на светском финансијском тржишту, која је довела до потпуног краха рубље и огромне зараде шпекуланата.

Повлачење Централне банке са тржишта и омогућавање уласка шпекулативнога капитала, који је дошао на високе каматне приносе, потпуно је уништило домаћу производњу, оборило националну валуту, јер се само тако могу правити зараде од 60-100%, док су зараде у индустрији од 6-8% годишње, па је било за очекивати да ће да БДП падне на минус 3,8% и да угрози спољно политичку активност Путина. Хвалити се данас да је Централна банка неке суверене државе независна је подли пропагандни трик неолиберала, кога користе те економске убице како би централну банку везали за погубан неолибералан концепт, који се креира у ММФ-у .ММФ се налази у Вашингтону.

Тако имамо један невероватан апсурд. Тражи се да централна банка суверене државе буде независна, док је она под контролом ММФ-а, односно Великог Брата, који потпуно контролише, за интересе моћне Фамилију, финансије света. Та контрола је толико брутално безобразна да ММФ поставља своје чиновнике да седе у централној банци суверене државе и да они постају локатори, који наводе шпекуланте са Вол Стрита да својим финансијским ракетама торпедују домаћу валуту. Објаснићу то војном терминологијом да свакоме буде јасно.

Ако две војске ратују и налазе се једна насупрот друге у размени артиљеријске ватре, тако се данас одвијају валутни ратови на финансијском тржишту, онда ови убачени чиновници ММФ-а у централној банци су локатори који непријатељској артиљерији, шпекулантима са Вол Стрита, показују где треба да гађају својим убојитим ракетама, финансијским трансакцијама, да би се брзо уништила чврст одбрана противника, валута суверене државе. Било ми је несхватљиво да Путин то не види.

Ако суверена држава жели да се одбрани од оваквог разарајућег и издајничког сценарија уништавања своје валуте и своје независности, онда морал да протера све ММФ локаторе из Централне банке, да укине независност централне банке и да, најмање годину дана, директно веже кредитно-монетарну политику Централне банке за нову развојну економску политику Владе. Наравно, то подразумева да Влада води развојну политику.

Бранко Драгаш: Тактика

Бранко Драгаш: Тактика

Како данас то није случај у Русији, упркос великим причама и објашњењима неспособних министара, верујем, ипак, да су и они из исте неолибералне кухиње, онда је потребно сменити такву Владу и такве министре, довести нове људе који ће да покрену производњу и направе двоцифрене стопе привредног раста.

Џудиста је био стрпљив. То је део његове политичке тактике. Врло стрпљиво је чекао.Више него што је то било потребно. Није повлачио нагле потезе. Када је рубља пробила границу од 90 рубаља за један евро, Путин је изгубио стрпљење. Окупио је нови тим економиста и дао им задатака да направе економски пакет мера. Прва мера је да се очисти Централна банка Русије од локатора и да јој се одузме независност. Централна банка мора да буде у функцији развоја привреде Руске Федерације. Централна банка мора да убаци новац у неликвидан финансијски систем. То је добар потез. За почетак увођење реда у нарушену економију. Надам се да ће Путин да врло брзо почисти и садашњу Владу и њене неолибералне министре. Не требају му министри који се хвале што им капитал бежи из земље.О том новом економском пакету ћу своје мишљење написати када се будем боље упознао са предлогом мера. Битно је само да се сада одстране локатори.

Извор: Бранко Драгаш

Коментариши чланак

Коментара