Култура

Завршава се 11. Међународни салон стрипа

strip502-228

Кратким анимираним филмом Алексе Гајића „Успон и пад уметности“ вечерас се завршава 11. Међународни салон стрипа у Студентском културном центру.

Гајићев кратки филм, који је премијерно приказан у оквиру 41. Феста реализован је, према ауторовим речима, превасходно из уметничких разлога и побуда да за собом остави нешто што њему као аутору значи.

„За разлику од стрипова које радим за француске издаваче, овај филм је за мене представљао нешто много искреније и изазовније за рад“, рекао је у ранијој изјави Тањугу Гајић, који је на прошлогодишњем, 10. Салону стрипа у Београду освојио Гран при за стрип на једној слици „Премотавање“, који је смештен у дрвену кутију.

Он је додао да баш, као што и он тренутно пролази кроз нека размишљања о стварима којима се бави и стварима којима би хтео да се бави, тако и Пећинко у његовом кратком филму долази до непремостиве дилеме – Да ли да иде у лов и доноси месо за женку и младунце или уз мало храбрости и самоодрицања да слика слике по зидовима пећине, јер има потребу да за собом остави траг постојања.

Међународни салон стрипа почео је у четвртак 26. септембра доделом награда Салона, а Гран при фестивала освојио је Милош Славковић за рад „Зачарани истраживач“.

Током четири дана трајања ове манифестације сви љубитељи стрипа могли су да уживају у берзи стрипа, радионицама и изложбама, да се кроз ретропсективу анимираних филмова и ретроспективну изложбу упознају са радом пионира југословенске анимације Боривоја Довинковића Борда, који је и специјано гост Салона.

Сви заинтересовани могли су да се упознају и са сегментпм фестивала који је посвећен бугарском стрипу и који је везан за национални бугарски стрип пројекат, док је један део посвећен алтернативној румунском стрип сцени.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *