Култура

Приређена беседа „Слово на Вуковом прагу“

02-228oip988

У оквиру 50. Београдског међународног сусрета писаца, део учесника те манифестације посетио је Тршић и Спомен – кућу реформатора српског језика Вука Караџића.

Домаћин скупа и књижевник из Лознице Љубомир Ћорилић је рекао да је традиционални обичај те књижевне смотре да писци изговарањем једне своје песме или дела књижевног текста на прагу Вукове куће, заправо на симболичан начин плаћају карту за улазак у његов дом.

Стихове су казивали Алисија Аза Кампос из Шпаније, Кристина Рита Молнар из Мађарске, Бабкен Симоњан из Јерменије, Силвија Монрос Стојаковић и Јанко Вујиновић из Србије, као и чланови локалне књижевне заједнице Удружења књижевника Србије.

Ћорилић је рекао да ће књижевници имати прилику да се упознају са благом српске књижевности и језика, које је као своју заоставштину Вук оставио будућим поколењима, и да ће из тог својеврсног музеја са собом понети нова сазнања и утиске о српском језику и култури.

Јерменски песник Симоњан је изразио задовољство што је по ко зна који пут у Вуковом завичају, где је увек топло и срдачно дочекан, при том се нашаливши да га књижевници из Србије на неки начин сматрају домаћим песником, нагласивши да се он заиста тако и осећа.

Вук је, према речима књижевника Вујиновића, потекао из тог краја, али је тек у свету постао познат и признат, преко Европе представивши богату народну литературу, стога је добро да и писци из иностранства долазе на то место како би се напајали Вуковом идејом и енергијом.

Вујиновић је нагласио да књижевност не може да буде омеђена и ограничена на један простор, већ да мора дејствовати и деловати на свим пољима, а посебно на пољу уметности.

Том приликом представљена је и монографија српске савремене поезије „Боје суштине“ која је издата у Шпанији, и у којој су објављене песме 30 српских савремених песника, које је на шпански језик превела Силвија Монрос Стојаковић.

Песници су данас посетили и Манастир Троношу, док ће сутра након пријема код градоначелника, обићи Средњу економску школу и Гимназију „Вук Караџић“ где ће се сусрести са лозничким средњошколцима, а након тога ће у Библиотеци Вуковог завичаја бити одржано књижевно вече „Видик на све стране“.

Јубиларни 50. сусрет писаца је ове године окупио велики број књижевника из свих делова света, који поред учешћа на дебатним скуповима и представљања својих дела у Београду, обилазе и двадесетак градова широм Србије, где се ближе упознају са лепотама земље, народом и његовом традицијом, културом и обичајима.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *