Култура

Емир Кустурица гради етно-село на Романији

emir-kusturica-1384731686-398897

Након Мећавника и Андрићграда, Куста прави етно-село и на Романији!

Емир Кустурица недавно је посетио општину Соколац и одабрао локацију на Равној Романији, 250 метара од магистралног пута Сарајево – Соколац – Зворник – Београд.

Машине су већ на овом терену и отпочети су земљани радови, које изводи предузеће „Андрићград“ из Вишеграда.

– За ову годину предвидели смо око 300.000 конвертибилних марака, за почетак реализације овог пројекта. Реч је о живом пројекту, који ће се радити на неколико платоа, по угледу на Мећавник. На платоу на врху узвишења иза бившег мотела на Равној Романији градиће се трг, већи централни објекат и мала дрвена црква-брвнара, а потом ће се каскадно градити други објекти етно-села.

Ових дана ушли смо у посао припреме тих платоа и изградње приступног пута до градилишта – рекао је начелник општине Соколац Милован Бјелица. Према његовим речима, на некој од наредних седница Скупштине општине Соколац одборници би требало да овере уговор о даљим активностима.

О пројекту који има за циљ отварање свету прелепих планинских простора у којима се успела сачувати исконска лепота, нетакнута природа и здрава животна средина Кустурица је за РТРС рекао:

– Реч је о динарској кући, различитим типовима динарске куће, од западнобосанске, книнске, па до оних које сежу све овамо до Златибора, према бугарској граници. Наша дрвена кућа је културно благо. А у случају Мећавника показало се да може да буде и веома уносан туристички бизнис.

Надам се да ћемо довести читаву ствар до уговора, којим ћемо направити један паритет између општине и државе Републике Српске и моје фирме, која би повела тај посао.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *