Вијести, Култура

Едукација, интенција, дигнитет

Не дозволити да туђице замијене ријечи које су говорили преци

Борбу за ћирилицу никако не треба раздвајати од борбе за српски језик, нити дозволити да туђице замијене ријечи које су говориле генерације предака, изјавио је Љубинко Стојановић, предсједавајући Скупштине Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“.

Стојановић је, поводом Дана матерњег језика, истакао да је за Србе као народ изузетно значајно да сачувају језик и писмо и напоменуо да се та борба мора водити свакодневно.

Он је упозорио да је српски језик, а посебно писмо, у нестајању у земљама у региону гдје живе Срби, што је посебно примјетно у Црној Гори гдје је, како је рекао, нажалост, ћирилица остала само на гробљима и некој од рекламних табли руских компанија које послују у тој земљи.

Стојановић је рекао да има и помака, и да је у Србији ситуација знатно боља у посљедње двије године, а додатни напредак очекује након усвајања допуна и измјена Закона о језику који је у припреми.

Фејсбук група „Чувари ћирилице“.

„Ћирилица је знатно присутнија. Позитиван примјер је да Јавни паркинг-сервис Београд има све натписе на ћирилици и на енглеском. На ћирилици су и рекламе компаније Опел у Србији, као и сајтови свих локалних самоуправа у Србији“, навео је Стојановић.

Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ већ 12 година ради на томе да сачува српски језик и писмо.

Азбука - ћирилица

Азбука – ћирилица

Стојановић је као примјер навео да удружења када некоме додјељују признање не треба да користе ријеч захвалница, него благодарје, а да се сва представништва удружења из Београда у другим зову повјереништва.

„Тиме покушавамо одбранити оно што је у духу нашег језика и писма“, каже Стојановић.

Извор: РТРС

Вијестио: Ко се још сећа политичара коме је свака трећа реч била дигнитет?

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *