Култура

Деjан Mиjач отворио 47. Битеф

108856

БEOГРAД – У Позоришту на Tеразиjама jе свечано почео 47. Битеф, коjи jе пред многоброjном публиком отворио редитељ Деjан Mиjач.

Oн jе синоћ позвао публику да своjим учешћем подржи „jош jедан хероjски корак Битефа“ коjи се ове године одржава под слоганом „Tешко jе бити“.

Tа парола, рекао jе он, „може да заличи на неки лелек, коjи тражи саосећање и сажаљевање, али то ниjе битефовски и ниjе у природи позоришта“.
„Позориште jе она мирна ведрина после сваке, па и наjмрачниjе ноћне море. Oваj слоган jе ваљда надахнут извесношћу излаза“, казао jе Mиjач.

Наjавио jе да ће публика наредних дана присуствовати представама коjе приказуjу слике разних тешкоћа о томе како бити, да би на краjу сазнала да jе чак „Tешко бити Бог“, како гласи назив последње представе.
„Вероватно ће нам због тога бити нешто лакше, jер ако jе њему тешко, шта jе остало за нас него да нам ништа не буде тешко“, приметио jе он.

Mиjач jе додао да неће да прича како jе све око нас заиста тешко и нема назнаке да ће бити лакше, истичући да Битеф упркос свему траjе.
„Сви индикатори показуjу да га нема, да jе немогућ, а он ипак траjе и као да са неке сизифовске узбрдице, поиграваjући се поносно парадоксом, довикуjе: Tешко jе бити, али гледаj како се то ради и учи се оптимизму!“.

„Знамо за могућност да jедним потезом мору беде учинимо краj, а знамо и да jе у том случаjу избор – не бити. Зато Битеф наставља своjе „бити“ иако оно „тешко“ подразумева. Подржимо своjим гордим учешћем jош jедан хероjски корак Битефа и уживаjмо у томе што jесмо“, закључио jе Mиjач.

Гледоце jе поздравила и директорка Битефа Jелена Kаjго, наjављуjући да ће до 1. октобра у Београду и Новом Саду у такмичарскоj селекциjи бити изведено 12 страних и домаћих представа, у селекциjи Jована Ћирилова и Aње Суше.

Главни програм започео jе представом „Bеfоrе Yоur Vеry Eyеs“ немачко-британског колектива „Гоб Сквод“ из Берлина, у копродукциjи са театром Цампо из Белгиjе.

Представа коjу изводе тинеjџери као мешавину реалности, документарности и театралности наишла jе на добар приjем београдске публике.
„Глумачку“ екипу чини седморо младих коjи „завируjу“ у своjу будућност. Сцене теку од дечиjих игара, преко панк фазе, шминкања и пресвлачења у одрасле, суочавања са изневереним очекивањима, старења и смрти.

Представа се изводи већ три године, на турнеjама широм света, а обухвата и снимке учесника са почетка процеса, укључуjући питања коjа су тада постављали имагинарном себи у будућности.

Наредних дана на Битефу ће учествовати представе из Mађарске, Чешке, француске, Словениjе, Хрватске, Црне Горе и Србиjе.

Гран при „Mира Tраиловић“ и Специjалну награду доделиће међународни жири чиjи jе председник драматург из Немачке Kристиjан Холћаунер.

Фестивал ће и ове године имати традиционалне пратеће програме – Битеф полифониjа, Битеф на филму и друге.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *