Култура

Центар за промоцију науке на Сајму књига

sajam knjiga

На штанду Центра за промоцију науке, у Хали 2а, биће изложени наслови које су објавиле научноистраживачке организације, а посетиоце очекује и занимљив програм.

Центар за промоцију науке (ЦПН) представиће на 58. Београдском сајму књига, од 20. до 27. октобра сва издања научне заједнице у Србији објављена током ове године – укупно 1.050 наслова.

ЦПН је државна инстутиција посвећена промоцији науке, али је Закон о научноистраживачкој делатности, којим је ЦПН и основан пре три године, предвидео да на Сајму књига излаже и представља целокупно научно издаваштво у Србији.

Већина књига су стручне публикације, али ће бити представљене и разноврсне монографије, као и књиге које би могле занимати и лаике.

ЦПН је припремио детаљан каталог свих издања за 2012/2013. Тај преглед представља потпуни пресек научног издаваштва у Србији и корисно је полазиште за анализу стања и развоја домаће науке.

Центар се ни ове године није зауставио само на излагању научних издања, већ је за све посетиоце припремио атрактиван научнопопуларни програм.

Разноврсне промоције, радионице, пројекције филмова и трибине организоване су тематски, по данима.

Посетиоци штанда ЦПН-а ће тако у понедељак, 21. октобра, моћи да прате програме у оквиру Дана планете, у уторак их чека Дан хуманистичких наука, у среду Дан научних медија, у четвртак Дан школа, у петак Дан биологије, а у суботу Дан библиотека.

Поред овог програма, који се може видети на адреси елементаријум.рс/сајам2013, на овогодишњем сајму, у истој хали где је и штанд, гостује и ЦПН-ов мобилни планетаријум, атракција за најмлађе посетиоце.

Кад је реч о сопственим издањима, Центар за промоцију науке ће на сајму представити нову књигу британског аутора бестселера Филипа Бола – „Биографија воде“.

Бол је познати писац и бивши уредник часописа „Натуре“, а ЦПН је са њим већ сарађивао на претходним научнопопуларним пројектима.

Књига „Биографија воде“, коју ЦПН објављује у сарадњи са кућом „Хеликс“, издавачем специјализованим за научнопопуларне књиге, представља свеобухватан преглед и, истовремено, изузетно занимљиво путовање кроз хемијске, физичке, атмосферске, друштвене и политичке аспекте питања воде.

Биће представљена и књига „Жива теорема“ француског математичара и добитника Филдсове медаље Седрика Виланија, који је био гост ЦПН-а у мају ове године.

Посетиоци ће моћи да се упознају и са издањима Центра за промоцију науке из претходих година: „Смем ли да бројим“ Гинтера Циглера, „Р.У.Р.“ Карела Чапека и „Роботи“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *