Хуманитарне акције

Тата,не дај да умрем: Народе спасимо још једно дете

36

Љубица Адамић (2) из Сремске Митровице чека у болници у Бечу да њен отац набави 80.000 евра за пресађивање срца. Без тог новца мала девојчица неће преживети.

БЕОГРАД – Срце за Љубицу чека, а пара нема.
– Молим вас да ми помогнете! Моја ћеркица од две и по године је у болници у Бечу, чека пресађивање срца, а нама недостаје још 80.000 евра за операцију, смештај и пут. Урађено јој је механичко срце, да издржи док ја некако не нађем паре. Већ су је ставили на листу чекања за ново срце и, чим се појави донатор из целе Европе, тражиће нам новац и она може да се оперише. А ја могу само да се убијем ко пас ако не набавим толико пара, а срце за њу стигне. Шта тада да радим?! Ја сам сиромашан човек, поштен и радан, и немам богате пријатеље и познанике. Немам никога ко има паре или неке добре везе. Не знам како сам да покренем акцију, не користим чак ни тај Фејсбук. Зато молим вас у Куриру да ми притрчите у помоћ. Ви сте најбољи и најосећајнији и сада сте ми једина нада – овако се јавио Куриру Шими Адамић из Сремске Митровице, чија ћеркица Љубица Адамић болује од кардиомиопатије и чека у болници да се сакупе паре како би јој врхунски стручњаци у Бечу пресадили срце.

Курир је још прошле године у више наврата писао о овој девојчици и од тада је цифра од 120.000 евра смањена на 80.000. Беба је прошла све прегледе и пре месец дана јој је урађено такозвано механичко срце, које ће је одржати у животу док не дође време за трансплантацију. Према речима доктора, загарантовано је да ће операција успети и да ће након тога беба бити спасена. Како каже њен отац, лекари су се бојали како ће поднети механичко срце, али срећом, све је прошло добро, а она се показала издржљиво и са жељом за живот.

– Ево, прекјуче су је пробудили, јуче су већ почели да је хране. Поднела је храбро, душа моја, бори се. Иако је тако мала, по свему се види да жели да живи. Не да се! У последњем оперативном захвату плакала је и молила да је не оставим са лекарима. Пошто не зна да каже „ш„, мене зове Мими, и кад су је лекари возили у салу, она је плакала и жалосно викала: „Мими, не дај ме.“ Ја сам хтео да се срушим од туге – каже Шими.
Цела породица се жртвује за Љубицу Цела породица се жртвује за Љубицу

Браћа и сестре штеде и на чоколади

– Имам петоро мале деце, она је најмлађа. Сви заједно штедимо. Што се каже, одвајамо од уста. Је л’ ви верујете да моја друга деца неће да траже и једу ни чоколаде ни бомбоне откако се Љубица разболела. Све ми кажу: „Тата, чувај те паре да додаш за секино срце, ми не волимо слаткише!“ Замислите ви то – прича за Курир очајни отац Шими.

Брат: Извадите моје срце, дајте га сестрици

За малу Љубицу и њено ново срце породица би све дала, али у овом случају, нажалост, добра воља није довољна, већ пресудну улогу игра новац.
– Замислите шта је мој синчић Драган од седам година рекао кад смо сазнали да је Љубица болесна и да јој треба ново срце. Молио ме је: „Тата, води ме у болницу, кажи им да мени изваде срце и да га дају секи.“ А мени душа да пукне. Не знам како све ово преживљавам и одакле ми снаге, нико не зна какве су муке кад ти је дете болесно, а ти немоћан – прича несрећни отац Шими, верујући да ће Србија поново показати сложност и помоћи и његовом детету.

Коментариши чланак

Коментара