Хуманитарне акције

Прича за сузу: Држава је трудну и гладну оставила да умре од рака!

Marija-Kastratovic-sredjeno

 

Кад не постоји држава Србија
Марија Кастратовић (25) у седмом месецу трудноће болује од рака грлића материце, стара се о сину (6) и болесним родитељима и на све то – остала је без посла и било какве помоћи.

Рак грлића материце Марији је откривен пре три месеца. Међутим, како пише дневни лист “Информер”, она није у могућности да ради нити да се лечи, јер нема новца чак ни да плати карту од Опова, где живи, до Београда.

– Сумњају да се рак проширио и на лимфне жлезде, због чега ми је дат упут за Београд. Буквално немам чиме да одем, већ седим код куће и молим се богу за своје здравље – каже Марија.

Она са сином и болесним родитељима живи скоро гладна, у кући без струје, са свега 7.000 динара месечно, колико износи алиментација коју за дете добија. Отац бебе коју носи оставио ју је чим је сазнао да је болесна, а на послу, где је радила непријављена, добила је отказ.

Најнеобичније у овој причи јесте то што јој поједине државне службе саветују да бебу да у хранитељску породицу!

– Тражила сам помоћ од Центра за социјални рад у Опову, где ми је директорка Гордана Николић Нестрово рекла да немам право ни на какву надокнаду јер примам алиментацију за прво дете. Једино што ми је понудила јесте да по рођењу девојчице коју носим дам дете у хранитељску породицу – испричала је ова жена.

Она је одулучила да се свог детета не одрекне, чак и по цену да не добије социјалну помоћ. Добра вест је да су јој лекари рекли да постоје шансе да се опорави:

– Гинеколог у Опову ми је рекао да би мој опоравак, после операције, која не може да се уради пре порођаја, трајао највише шест месеци. Али, не знам са којим парама да прегурам то време, нити да ли ћу и да преживим, кад немам са чим ни на контроле да идем

Да несрећа буде већа, осим о сину, Марија брине и о болесним родитељима: мајка јој је тежак дијабетичар а отац је хоспитализован.

– Отац ми је годинама радио, али је у међувремени душевно оболео и лежи у болници у Ковину. Држава каже да ни он нема право на инвалидску пензију, већ мора да чека да испуни услове за старосну. А мени до тада шта Бог да – каже Марија.

Сви који желе да помогну Марији могу то урадити на рачун у Банци Интеса, број 160-5100100302805-28.

 

 

 

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *