Хуманитарне акције

Нова плућа спасавају Невенин живот

rep-nevena_620x0

 

Шеснаестогодишњој Невени Јанковић из Житорађе, потребна трансплантација у Бечу. Прикупљено око 50.000, али за операцију потребно 120.000 евраШЕСНАЕСТОГОДИШЊОЈ Невени Јанковић из Житорађе, која од рођења болује од цистичне фиброзе, живот буквално виси о концу. Девојчици, којој плућа раде са свега 20 одсто капацитета, због чега је последњих месеци непрестано на кисеонику, сваки нови дан је неизвестан. Једина нада да Невена преживи, по оцени лекара, јесте трансплантација плућа у Бечу која кошта 120.000 евра, а које њени родитељи не могу да јој обезбеде. Иако се све више хуманих људи у њеној родној Житорађи, али и околним општинама Топличког округа, укључило у акцију прикупљања средстава за потребе операције, до сада је сакупљено свега 50.000 евра.

Да би Невену уопште ставили на листу чекања у болници у Бечу, морамо сакупити свих 120.000 евра – каже девојчицина тетка Ана Јанковић. Захвална организаторима бројних хуманитарних акција широм Топлице, она брине што због ослабљеног рада плућа, девојчици време цури. Свесни да је сваки наредни дан значајан за живот њихове мезимице, родитељи Љиљана (36) и Срђан (39) све наде полажу у хуманост и разумевање људи.

– После вишегодишњег лечења на Институту за мајку и дете у Београду, Невенино стање се погоршало крајем претходне године. Од тада користи кисеоник 24 часа дневно. У Бечу смо обавили све неопходне прегледе, али термин операције још није заказан јер морамо претходно да сакупимо новац. Нажалост, сами не можемо да га обезбедимо. Захвални смо свим хуманим људима којих срећом има много у нашој Топлици али и читавој земљи – причају са надом.
ПОМОЋ
ПОМОЋ да девојчица отпутује на неопходну трансплантацију може се уплатити на рачуне Комерцијалне банке, динарски: 205 – 9011005105980-50 и девизни: РС35205903101957752590

За Невену, која због болести, није могла да похађа наставу у другом полугодишту, брину и њени другари. Покренули су акцију прикупљања помоћи. Штампали су флајере са бројевима рачуна на који се може уплатити помоћ, а истовремено су отворили и „фејсбук“ страницу под називом „Помозимо Невени да дише пуним плућима“.

Хуманитарна мисија за помоћ овој девојчици, настављена је у Прокупљу, где је пре неколико вечери у Галерији „Божа Илић“ организована продајна изложба слика, уметника из Топлице и читаве Србије. Акцији под називом „Уметници на делу за Невену“ прикључили су се и поједини уметници из земаља у окружењу, док су новац за Невенину операцију почели да прикупљају и волонтери прокупачке општине. Ипак,за неопходну трансплантацију плућа која је Невени једина шанса за живот, потребно је сакупити још 70.000 евра…

ЛИСТА МИНИСТАРСТВА

– ОБРАТИЛИ смо се Министарству здравља за помоћ када смо чули да прави листе деце којима је неопходне трансплантација – каже Невенина мајка Љиљана. – Рекли су да се јавимо после петог септембра, али се надамо да ћемо успети да што пре прикупимо новац за неопходну трансплантацују, јер нам време цури. Плашимо се сваког новог дана.

Коментариши чланак

Коментара

One comment on “Нова плућа спасавају Невенин живот

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *