Хуманитарне акције

НЕМА ЧЕКАЊА: Све мање времена за спас Аните!

anita-balaz-1374269838-341605

 

Дванаестогодишњој Анити Балаж, којој је од првих дана живота потребно ново срце, сада су озбиљно оболела и плућа, због чега јој је постала неопходна трансплатација и тог органа. Вишегодишње погрешно лечења, недостатак новчаних средстава и препуштеност њене породице себи, довели су до тога да се број клиника које би могле да јој помогну сузио, док она има све мање времена за чекање.

Анитини родитељи кажу да су до сад контактирали више од 40 клиника у Европи и Америци, од којих их је већина одбила јер немају здравствено осигурање или новац којим би покрили трошкове лечења. Последњих месеци су највише наде полагали у Дечију клинику „Беатрикс“ у Холандији, али су јуче и из ње стигле лоше вести.

„Након медицинског разматрања Анитиног случаја, из холандске клинике смо добили одговор да је њено лечење код њих могуће, али се чекао одговор од управе болнице, од које смо сад одбијени“, каже Ксенија Балаж, Анитина мајка и додаје да су разлози за одбијање у главном економске природе.

Клиника у Хјустону, у којој би требало да буде оперисана Тијана Огнановић, која као и Анита болује од рестриктивне кардиомиопатије, одбила је да размотри Анитин случај без увида у одређену своту новца на рачуну. Поред тога, политика ове клинике је да у току године примају само једног страног држављана на лечење, што је ове године мала Тијана.

„Кад смо лекару код ког се Анита до скоро лечила поменули чекање до следеће године на трансплатацију, он је на то рекао: „За Аниту је следећа година исто што и никад“, каже Миодраг Бајац, Анитин очух.

Анита Балаж је од трећег месеца живота погрешно лечена од астме, да би лекари тек у априлу прошле године утврдили како је узрок свих њених проблема с дисањем у ствари срчана слабост. Резултати катетеризација урађене крајем маја ове године показали су да Анита, као последицу срчаног обољења, има поодмаклу плућну хипертензију, због чега јој је неопходна и трансплатација и овог органа.

„Нико од лекара не даје тачне прогнозе, али су нам сви рекли да су трансплатације хитне. Резултати последњих анализа нису добри, притисак у плућима јој је све већи“, каже забринута Ксенија.
У току је припрема Анитине документације за слање Општој болници у Бечу и Немачком центару за болести срца у Берлину. Ова девојчица и њена породица се надају да ће бар једна од ове две болница прихватити њен случај на разматрање, али и овог пута постоји опасност да се испречи исти порблем, недостатак унапред припремљеног новца за лечење.

Од априла до данас је путем хуманитарних акција за Аниту прикупљено 28.000 евра, за шта се процењује да није ни десетина новца који ће бити потребан за њено лечење у иностранству. Пошто је тачна сума потребна за Анитино лечење непозната, њени родитељи кажу да у случају да се сакупи више новца него што буде било потребно, тај део ће бити пребачен на рачун оног коме помоћ буде била најпотребнија.
Сви који желе да помогну Анити да добије ново срца и плућа, могу то да ураде:

Слањем празне СМС поруке на број 4818 из било које мреже. Цена поруке је 50 дин. и може се слати до 1. августа.

Уплатом жељене суме на рачуне:
Број динарског рачуна: 205-9011005017941-36 Анита Балаж, Миланке Бранковић 6, 22230 Ердевик.
Број девизног рачуна: СWИФТ: КОББРСБГ; ИБАН:РС35205903101933371543;

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *