Регион, Хуманитарне акције

Хуманитарна организација Срби за Србе – придружите се!

szs-deca

Мада постоје бројне хуманитарне организације и удружења, помоћ често не долази најугроженијим. Оптерећене непотребном администрацијом, недостатком информација, мноштвом посредника и спорим одлучивањем, њихова испорука стиже до крајњих корисника прекасно, или никако.

Тужна је, срамотна, али истинита чињеница да широм света дневно умре од глади и неухрањености 18.000 деце. Ту, поред нас, слепих и глувих.
Глад је, на срећу, заобишла нашу отаџбину. Али, није неимаштина. Сведоци смо лоше демографске слике нашег народа, опадања наталитета, пораста броја нежења, абортуса, старења становништва, и генерално слабог економског статуса домаћинства широм Балкана.

Бела куга је озбиљно запретила, просечан брачни пар је „пао“ на једно дете. Због негативне стопе наталитета годишње у Србији нестане град од 30.000 становника! Аналитичари упозоравају да ће већ половином овог века Срби постати мањина у матичној држави уколико се народ, појединци и власт ОДМАХ не пробуде из безнађа у коме се налазе! Сутра ће већ бити касно!
На другој страни, оно о чему се недовољно говори, породице са више деце муку муче, живећи у оскудици. Окупиране тек пуким преживљавањем, стидљиве су у својим захтевима за остваривање права која им припадају. Њихове животне приче, страхови и проблеми су идентични, али скоро невидљиви и нечујни да би скренули пажњу шире јавности, медија, па и државе.

Зато је пре шест година рођена идеја о хуманитарној организацији СРБИ ЗА СРБЕ. Окосницу ове организације чине млади и енергични људи, окупљени заједничком визијом помоћи онима који су благословени бројним потомством, свесних да сваком ко не живи у материјалном изобиљу и мала помоћ значи пуно. Налазимо се већином у дијаспори, далеко од домовине физички, али не и срцем. Окупила нас је хумана идеја да богоугодним делом помогнемо најугроженијем делу српске нације. Искрене намере, жеља и вера у оно што смо наумили урадити превазишла је сумње међу нама, а географска раздаљина не представља тешкоћу да будемо у свакодневном контакту и договору.

Ово је уводна прича о групи младих ентузијаста расутих по свету, који су поред властитих обавеза успели крајем 2005. године покренути Хуманитарну организацију СРБИ ЗА СРБЕ, неполитичку, непрофитну, невладину и потпуно јавну. Спремну да се суочи са тенденцијом тихог изумирања Срба у отаџбини, и да помогне сваку српску породицу са ПЕТОРО и више деце на просторима бивше Југославије. Речју и делом.

Ми поклањамо време, труд, наду и новац многочаним домаћинствима којима су људска реч, братска солидарност, и помоћ преко потребни. Боримо се да наша младост не расте неухрањена, усамљена, голотрба и босонога, док туристи са Запада путују на месец!
СРБИ ЗА СРБЕ настоје покренути успавану енергију српске дијаспоре која би минималним, али редовним месечним уплатама ојачала наш народ, а изнад свега помогла српској деци да будућност не траже ван својих вековних огњишта. Потенцијал Срба у расејању је огроман и са малим, али редовним појединачним донацијама били би у стању да брзо решимо виталне проблеме оних који немају довољно материјалних средстава за живот!

Прикупљеним новцем до сада смо донирали преко 300 вишечланих породица, а у току је разматрање нових које би обухватили програмом помоћи. То није наизглед много, али тих 300 породица броји преко 1.200 деце!

Поуздана, транспарентна добротворна организација
Транспарентност и добровољност рада у организацији СРБИ ЗА СРБЕ је оно на чему инсистирамо и за шта се залажемо! Чињеница да сваки прикупљени евро (долар) презентујемо јавно на сајту је веома битна ради стицања поверења у наш рад. Поред тога, уплатнице сваке уручене помоћи скенирамо и постављамо на сајт и у архиву, коју можете у сваком тренутку прелистати. Месечни извештаји и увид у стање новца на рачуну су свакодневно доступни свим нашим члановима, донаторима, пријатељима и виртуелним посетиоцима.
Надамо се и верујемо, да и у вама постоји зрно доброчинства и да ћете нам се придружити у борби против сиромаштва. Свака донација је добродошла, без обзира на износ.

Боже благослови и сачувај све вишечлане српске породице и наше донаторе који учествују у племенитој борби да вратимо осмех на дечија лица.

ДЕЦА СУ НАША БУДУЋНОСТ!

ХУМАНИТАРНА ОРГАНИЗАЦИЈА СРБИ ЗА СРБЕ

ПРИДРУЖИТЕ СЕ

Хуманитарна организација Срби за Србе је након шест година непрекидног рада успела да израсте из једне лепе и племените идеје неколико појединаца у одговорну српску добротворну организацију која кроз својих пет званичних огранака и неколико десетина представништва широм света данас свакодневно ради на томе да се будућност српског народа а пре свега породица са много деце учини сигурнијом, квалитетнијом и да се породицама омогући самосталност и независност од даље социјалне и хуманитарне помоћи.

Годинама уназад, велики број волонтера, пријатеља и добрих људи “прошло“ је кроз организацију и свако на свој начин и уз могућности које су биле доступне у том тренутку је помагао рад организације и стрпљиво градио циглу по циглу како би под овај “српски кров“ данас могло да стане велики број угрожених породица, њихове деце и наравно стари и нови донатори који представљају главни стуб нашег рада и деловања.

Свакако да је донирање организацији за спровођење планираних пројеката помоћи кључни елемент у нашем раду, али спекатр помоћи организацији не мора безусловно да значи само донације. С тим у вези покрећемо ову страницу на којој ћемо представљати додатне могућности за помоћ и волонтирање у самој организацији а које ће нам у будућности омогућити да подигнемо ниво рада и деловања нашег доброчинитељског рада. Идеје и могућности ћемо свакако допуњавати новим идејама и предлозима до којих дођемо у сарадњи са пријатељима наше организације и свим људима добре воље који се директно или индиректно укључе у наш рад.

Предлози и идеје за активну помоћ у раду Хуманитарне организације Срби за Србе:

1. Преношење вести о раду и акцијама организације путем живе речи и електронских система попут емаил-ова, друштвених мрежа Facebook, Twitter, као и преношење информација путем различитих форума које посећујете.

2. Прикупљање емаил адреса ваших пријатеља, познаника, културних, црквених и друштвених група за које мислите да би требало да добијају месечни извештај наше организације – списак тих емаилова нам можете проследити на: c3c.org@gmail.com.

3. Благовремено обавештавање о семинарима, трибинама и скуповима који се одржавају у вашем окружењу, а за које сматрате да би учешће наше организације било делотворно.

4. Прикупљање нових и добро очуваних играчака за децу и друштвене игре за децу (игре за подизање нивоа опште културе, образованости, игре за разоноду итд.)

5. Прикупљање спортске опреме: лопте, реквизити (рекети, мреже, обручи…).

6. Прикупљање нових и добро очуваних књига Православне, историјске и дечије тематике (искључиво штампане ћирилицом).

7. Прикупљање новог или добро очуваног покућства у који претежно спадају столице, есцајг (чаше, виљушке, кашике, тањири, џезве, шерпе…), постељина, машиница за шишање, маказе, производи личне и кућне хигијене.

8. Прикупљање нових или коришћених компјутера (у радном стању) уз додатну пратећу опрему.

9. Организовање и окупљање родбине и пријатеља на малим добротворним вечерама.

10. Укључивање институција у којима радите или похађате попут државних и приватних фирми, основних и средњих школа, факултета итд. у конкретне пројекте организације који су планирани.

11. Прикупљање информација о угроженим породицама са петоро и више деце којима би помоћ наше организације била неопходна.

12. Повезивање организације са представницима локаних штампаних, телевизијских, радио и интернет медија.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *