Хуманитарне акције

Апел за помоћ народним кухињама на Косову и Метохији

narodna-kuhinja-700x525

Народне кухиње на Косову и Метохији упутили су данас апел за помоћ свима који могу да помогну њихов рад, наводећи да функционишу у веома отежаним условима, и суочавају се са озбиљним недостатком основних животних намирница.

Како се наводи у саопштењу хуманитарне организације “Мајка девет Југовића”, народне кухиње на Косову и Метохији храном и хлебом тренутно снабдевају више од 2.000 људи и стотинак ђака пешака, а број корисника се свакодневно повећава због чега раде у отежаним условима.

Председница те организације Светлана Стевић је навела да су се народне кухиње на Косову и Метохији крајем фебруара суочиле са озбиљним недостатком основних животних намирница, посебно брашна и уља.

Тај проблем су, рекла је Стевић, кухиње успеле да преброде уз помоћ Града Београда, Фонда Б92, компаније “Фиделинка” и Републичке дирекције робних резерви Србије.

“Али, то није довољно јер су годишње потребе само за брашном 180 тона. Народне кухиње и даље немају сталног донатора, па апелујемо на све фирме, које су у могућности, да помогну да ли у храни или у новчаним средствима”, подвукла је Стевић.

У октобру прошле године, новчана средства за хонорарни рад и текуће трошкове народних кухиња уплатила је Канцеларија за Косово и Метохију у вредности од 12,88 милиона динара, а преко СМС броја 1033 помоћ грађана у вредности од девет милиона динара.

Добијена средства су искоришћена за куповину и производњу хране за народне кухиње.

Да би ублажила недостатак основних намирница, организација “Мајка девет Југовића” покренула је пољопривредну производњу, па је прошле године успешно обрађено 8,5 хектара, обезбеђено 40 одсто хране за потребе кухиња и запослено више од 25 сезонских радника.

Ове године на површини од 15,5 хектара засађено је осам хектара пшенице, два хектара кромпира, лука, шаргарепе и осталог поврћа.

“Тренутно су у магацину обезбеђене намернице за наредна три месеца и зато се апел за помоћ од стране Народних кухиња и Епархије Рашко-призренске упућује свима који су у могућности да помогну, јер је њихово постојање и рад од кључног значаја”, наглашава се у саопштењу.

Коментариши чланак

Коментара