Економске теме

Ведомости: Русија водећи светски купац злата

Централна банка Русије је у фебруару купила 356.000 унци злата, чиме је постала највећи купац тог племенитог метала међу централним банкама света, пише руски лист Ведомости позивајући се на податке Међународног монетарног фонда (ММФ).

Руске девизне резерве су прошле недеље увећане за додатних 5,8 милијарди долара, на 386,9 милијарди долара, преноси Раша тудеј.

Међународне резерве Русије се, како наводи РТ, састоје од страних валута, специјалних права вучења и резервне позиције код ММФ-а, и монетарног злата.

Вицегувернер руске централне банке Дмитриј Тулин је у јуну прошле године изјавио да централна банка планира да повећа међународне резерве на 500 милијари долара у периоду од три до пет година.

У новембру 2014. године, централна банка је прешла на пливајући девизни курс и почела је да повећава резерве које су почетком 2015. године достигле 510,5 милијарди долара, наводи РТ.

ММФ још увек није укључио Кину у статистичке податке за фебруар, али је кинеска централна банка известила да је прошлог месеца купила 320.000 унци злата.

Ведомости: Русија водећи светски купац злата

Ведомости: Русија водећи светски купац злата

Највећи продавац злата је била Турска, која је продала око 1,2 милиона унци, што је једнако седам одсто од укупних златних резерви.

Канада, која је међу водећих десет светских произвођача злата, продала је све своје резерве, задржавајући симболичних 100 унци злата. Портпарол канадског министарства финансија Дејвид Барнабе изјавио је у фебруару да је канадска влада донела одлуку да диверзификује свој портфолио и да прода злато.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара