Економске теме

У Луксембургу у просеку највише зарађују запослени у образовању

 

Најбоље плаћени послови у Луксембургу су у сектору образовања, према подацима европске агенције за статистику Еуростат.

Лускембург је једина земља Европске уније у којој је образовање на врху листе по висини просечних бруто месечних зарада.

На Кипру је образовање на другом месту, по подацима из 2018. године.

Информационо-комуникациона индустрија је била најплаћенији сектор у 12 од 27 чланица ЕУ, а у четири земље је била на другом месту.

Статистика зарада У ЕУ

Статистика зарада У ЕУ

Добро плаћени послови су и у сектору финансија и осигурања. Иако запослени у том сектору највише зарађују у само четири чланице – Француској, Мађарској, Малти и Шведској, они су на другом месту у 16 и на трећем у шест земаља.

Радници у сектору снабдевања електричном енергијом, гасом и клима уређајима имају највише просечне плате у шест држава ЕУ, а у две земље су на другом месту.

Најлошије плаћени су запослени у услугама смештаја и услуживања хране у свим чланицама ЕУ осим Грчке, Малте и Словеније, где су на претпоследњем месту, и у Хрватској.

Административне и помоћне делатности су други најлошије плаћени сектор у 12 чланица, а ти радници имају најниже просечне плате у три земље – Грчкој, Хрватској и Словенији.

Трговина на велико и мало, поправка моторних возила и мотоцикала је најплаћенији сектор у Грчкој, али је у већини других чланица међу слабије плаћеним делатностима.

Грађевина је у већини земаља на средини листе. Највише је рангирана у Пољској, на шестом месту, и у Естонији, Летонији, Холандији и Шведској, на седмом месту.

На Малти су у том сектору најниже зараде, а ти послови су међу најслабије плаћеним и у Хрватској, Румунији, Мађарској, Португалу и Словенији.

Извор: Еуростат

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *