Економске теме

Кинески извоз слабо стартовао 2016. – у јануару у доларима опао за 11,2 одсто

ТРГОВИНСКИ СУФИЦИТ УПРКОС ТОМЕ ДОСТИГАО РЕКОРДНИХ 63,3 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА

  • С обзиром на проблеме у привреди Јапана и слабу динамику спољне трговине Кине, амерички политичари који подржавају неограничено квантитативно ублажавање и политику нултих или негативних каматних стопа могу поново да говоре да немају други избор него да наставе да се крећу у том чудном и опасном смеру

        УПРКОС дугом периоду снажног слабљења јуана, Кина није могла да подржи извоз, иако је управо то, по свему судећи, било главни циљ „игре“ на девизном тржишту.

        Почетак 2016. године био је веома неуспешан, извоз је у јануару опао за 6,6 одсто у годишњем изразу, иако се очекивао раст за 3,6 одсто.

        Али, док у јуанима показатељи извоза делују веома слабо, у доларима је то просто катастрофа.

        У доларском изразу, извоз се смањио за 11,2 одсто. У децембру је, према подацима Главне царинске управе, извоз опао за свега 1,4 одсто.

        Увоз је у доларском изразу опао за 18,8 одсто, у јуанима је пад износио 14,4 одсто. При том је у децембру увоз такође опао за 7,6 одсто. Економисти су предвиђали да ће у јуанима увоз порасти за 1,8 одсто.

        Упркос снажном паду извоза и увоза, што сведочи о веома слабој потражњи у Кини и иностранству, трговински биланс Кине је више него стабилан. Салдо трговинског биланса је порастао до рекордних 63,3 милијарде долара или 406 милијарди јуана.

        Осим укупног смањења увоза и извоза, опада и трговина са главним тржиштима Кине, укључујући ЕУ, САД, Јапан и Асоцијацијом нација Југоисточне Азије.

        Сада економисти тврде да после пада трговинских показатеља треба очекивати слаб раст инвестиција, што ће бити резултат смањења залиха и ослобађања од прекомерних капацитета.

        По мишљењу China Merchants Securities, пад показатеља спољне трговине може бити везан за ригорозна ограничења у области посредничке трговине од Нове године и погоршање ликвидности локалне валуте. То је помогло да се обузда трговина фалш производима, а раније је тај фактор повећавао показатеље увоза и извоза.

        У Царинској управи истичу да ће се у другом кварталу притисак на извоз врло вероватно смањивати.

        Сада, с обзиром на проблеме у привреди Јапана и слабу динамику спољне трговине Кине, амерички политичари који подржавају неограничено квантитативно ублажавање и политику нултих или негативних каматних стопа могу поново да говоре да немају други избор него да наставе да се крећу у том чудном и опасном смеру.

Кинески извоз слабо стартовао 2016. - у јануару у доларима опао за 11,2 одсто

Кинески извоз слабо стартовао 2016. – у јануару у доларима опао за 11,2 одсто

Али, сада ће сви чекати податке о трговини између Кине и Хонгконга, тако да ће, ако извоз из Кине, као и раније, буде значајно виши од увоза у Хонгконг, то значити нове рекорде у одливу капитала.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара