Економске теме

Кина: Руски дуг је незнатан у односу на амерички

Валутне резерве Русије и даље су веома велике у поређењу са њеним државним дугом. Западне агенције за рејтинг су превише песимистичне приликом састављања рејтинга Русије, изјавила је техничка директорка Академије за присвајање кредитног рејтинга при кинеској агенцији за рејтинг „Дагун“ Ду Минјанг.

У агенцији „Дагун“ сматрају да приликом састављања рејтинга неке државе треба да се узму у обзир њена платежна способност (могућност враћања дуга) и промене фактора који утичу на платежне способности. Смањење рејтинга земље у одсуству ових фактора само негативно утиче на тржиште капитала, доводи до покретања капитала у погрешном правцу и спречава опоравак светске економије.

На захтев новинара агенције Синхуа да прокоментарише информације о томе да је недавно агенција за кредитни рејтинг „Мудус“ говорила о могућем смањењу сувереног рејтинга Русије, Ду Минјанг је изјавила да је дуг Владе Русије порастао незнатно.

„Државни дуг Русије не прелази 20 процената БДП-а и незнатан је у поређењу са државним дугом САД, где је овај показатељ 106 процената. У последње две године, Влада Русије је највише користила Резервни фонд и Фонд националног благостања за попуњавање буџетског дефицита, зато је њен дуг порастао незнатно, док висина валутних резерви остаје висока“, рекла је она.

Ду Минјанг признаје да се у овом тренутку руска економија суочава са великим тешкоћама. Ипак, унутрашња политика Русије нема већих проблема, рејтинг председника Владимира Путина остаје на високом нивоу и чак расте. Влада је одбијањем да интервенише на тржишту како би сачувала курс рубље очувала стабилност валутних резерви. Овај корак руског државног врха гарантовао је платну способност.

„Ако се узме у обзир низ горе наведених фактора, платежна способност руске владе се није значајно променила, нема разлога за смањење сувереног рејтинга на ниво ББ“, навела је она.

Према њеним речима, наставак смањења сувереног рејтинга Русије од стране западних агенција за кредитни рејтинг довела је до даљег погоршања платежне способности Русије. Уз то, дотакнут је и приватни сектор, који се није нашао под санкцијама. Његова платежна способност и способност да акумулира средства такође су се нашла под негативним утицајем.

„Зато је при састављању сувереног рејтинга неке земље потребно све пажљиво извагати“, нагласила је она.

У агенцији „Дагун“ сматрају да је додељивање рејтинга западних агенција за кредитни рејтинг базирано на идеолошким погледима.

Извор: Восток

Вијести о…:Ко више штампа новчанице? Како се решава економска криза на Западу? Штампањем евра и долара? Докле?

Америка га штампа као што је некад динар штампао Миллошевић.

Америка га штампа као што је некад динар штампао Миллошевић.

Да ли ће долар ускоро постати безвредан папирић, као динар у време Милошевића?

Коментариши чланак

Коментара